Otthon / Dél-somogyi hírek / Miért olyan nehéz egy jó lakáshoz jutni Dél-Somogyban?

Miért olyan nehéz egy jó lakáshoz jutni Dél-Somogyban?

A gazdagoknak kitalált CSOK és lakásfelújítási támogatás mellett szervezett építőanyag-kartell is felnyomhatta az árakat. Hipp-hopp, egy átlagos keresetű dél-somogyi fiatalnak el is úszott a saját fészek lehetősége.

10 év leforgása alatt Magyarországon teljesen elszálltak az ingatlanárak és ehhez kapcsolódóan az albérletárak is. Természetesen a fizetések csaknem pontosan a régiek maradtak.

Míg egy átlagos dél-somogyi 148 ezer forintot visz haza, addig a helyi négyzetméterár 132 445 forint. Tekintve, hogy a pénzromlás olyan mértékű, hogy a magyarok többsége épp hogy kijön a pénzéből, vagy már most segítségre szorul,

nyugodtan kijelenthetjük: legtöbbünknek esélye sincs egy igényeinek megfelelő ingatlanra fizetésből összespórolni. Nem mintha az albérletek ne drágultak volna elképesztő mértékben.

Az Eurostat elemzései szerint a lakásárak a Fidesz kormányzása alatt konkrétan a kétszeresükre nőttek, az albérletek ára pedig 40 százalékkal lett magasabb. Olyan, hogy valaki csak úgy, összespórolt pénzből vegyen egy saját lakást vagy házat, gyakorlatilag nincs.

A a dél-somogyiak a következő lehetőségek közül választhatnak:

  • ha van valami pénzmag, hitelbe verik magukat, és legalább 20 évig retteghetnek, hogy egy elbocsátás miatt borul minden
  • maradnak szülőknél, és vagy nem alapítanak családot, vagy irtózatosan zsúfoltan élnek együtt teljesen más életritmusú emberek, ami nem kevés súrlódással jár
  • elmennek albérletbe, ami önmagában megakadályozza, hogy hitelt is tudjanak fizetni mellette, így gyakorlatilag az albérletezésből legfeljebb egy szerencsés örökléssel lehet kilábalni

Ez így teljesen embertelen, és főhet is a dél-somogyi emberek feje, ha belegondolunk, hogy miért is alakult ez így: a Fidesz-kormány felelőtlen családpolitikája miatt. Régóta nyilvánvaló, hogy a fideszesek csak a magukfajta tehetősebb emberek igényeit akarják kiszolgálni. Képesek voltak egy olyan családtámogatási konstrukciót kitalálni, ahol jó előre el volt döntve, hogy csak azok kapnak még több pénzt, akiknek már eleve van.

Felmerül a jogos kérdés: ha már családtámogatás, akkor miért válogatják ki azokat a családokat, amik nekik teszenek? Egy magyar gyermek értéke talán attól függ, hogy mennyire szerencsés az édesapja és az édesanyja? Merthogy társadalmi mobilitás híján egyre inkább szerencse kérdése, kinek mire van lehetősége.

Amit viszont a kevésbé tehetősek és a nélkülözők is érzékelnek a CSOK-ból és a lakásfelújítási támogatásokból, az az ingatlanok és az albérletárak iszonyatos megemelkedése.

Erre rátesz egy lapáttal, hogy egyrészt a munkaerő is drágult, másrészt az építőipari szereplők gyaníthatóan egy példátlan építőanyag-kartellezésbe kezdtek, az egekig felverve ezzel az építőanyagok és így a lakások árát.

Ha a pöffeszkedő fideszesek valóban értenének a kormányzáshoz és jót akarnának a népnek, akkor olyan családtámogatási rendszert hoztak volna létre, ami nem csak a gazdagoknak, hanem minden családosnak kedvez, és nem pedig az ingatlanárakat veri az égig.

A fideszeseket azonban más fából faragták: nekik nem ember, akit nem vet fel a pénz, és mindent megtesznek azért, hogy a gazdagok és szegények közti távolságot addig növeljék, míg visszahozzák a letűntnek hitt uraságok és röghöz kötött napszámosok korát.

Éppen ezért fontos, hogy véget vessünk ennek a megalázó, embertelen urizálásnak és visszavegyük a sorsunk fölött a hatalmat.

Az évtizednyi rombolás után 2022 az elszámoltatás, az utána következők pedig a közös építkezés évei kell legyenek!

Forrás: hvg.hubankmonitor.hu

delsomogy.ezalenyeg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Az előválasztás meghekkelése a választási csalás főpróbája lehetett

Orbán Viktornak állt érdekében, hogy az előválasztás ne egy sikertörténet, hanem összeomlás legyen. Terve részben …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: