Otthon / Friss hírek / Mészáros Opusa gigahitelt vesz fel Mészáros bankjaitól

Mészáros Opusa gigahitelt vesz fel Mészáros bankjaitól

Az Opus Energy Kft. 50 milliárd forint hitelt vesz föl az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) megvásárlásához – írja az MTI a tulajdonos Opus Global Nyrt. közleményére hivatkozva, ami a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján jelent meg. A kölcsönt az MKB és a Takarékban nyújtja.

Az Opus Global Nyrt. a Tigáz megvásárlása után – amihez 50 milliárd forintot az Magyar Nemzeti Bank Növekedési kötvényprogramjából szerzett – közelebb került a Titász 100 százalékának megszerzéséhez is. A Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos és cégeinek többségi tulajdonában lévő Opus a BÉT-en tette közzé, hogy 50 milliárd forint összegű hitelszerződést kötött az Opus Energy Kft. augusztus 18-án.

Az Opus Energy az Opus Global és a Status Energy Kft. 50-50 százalékos tulajdonában van. Az utóbbi cég tulajdonosa a Status Energia Magántőkealap, amely szintán Mészáros Lőrinchez köthető. (A magántőke-alapoknak az Orbán-kormány alatt bevezetett szabályozás szerint rejtve maradhatnak a tulajdonosai, az tudható, hogy a Status alapot kezelő Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt.-t 53 százalékban Mészáros Lőrinc, 47 százalékban pedig az Opus Global tulajdonolja.)

Az Opus Energy a hitelszerződést az MKB Bank Nyrt.-vel és a Takarékbank Zrt.-vel kötötte meg. (A pénzintézetekben közvetve a legnagyobb tulajdonrésze Mészáros Lőrincnek van.) A kölcsönt a Titász áramszolgáltató feletti 100 százalékos befolyást biztosító részvények megvásárlására fordítják majd a közlemény szerint.

Az Opus tavaly decemberben tett ajánlatot a német hátterű E.On-nak a Titász 100 százalékos részvénycsomagjára, majd márciusban aláírták az adásvételi szerződést. A tranzakció a hatósági engedélyek beszerzésével idén zárulhat le – írta az MTI.

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: