Otthon / Egészségügy / Orvosolni kell a háziorvosok hiányát

Orvosolni kell a háziorvosok hiányát

Ha nem történik sürgős beavatkozás, a jelenleginél még kevesebb lesz a háziorvos Magyarországon, amire még a kormány által elfogadott jelentős béremelés és a háziorvosi praxisok kialakítása sem nyújthat megfelelő válaszlépést.

Az utóbbi években folyamatosan emelkedett azoknak a háziorvosi körzeteknek a száma, ahol már hosszú hónapok óta nincs állandó jelleggel orvos, azaz a praxis üres.

Minden tizedik körzetből hiányzik az orvos

A legutóbbi adatok szerint 652 betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon, összesen 477 településen,  míg ez a szám február elején 609 volt, összesen 458 településen. A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 280 volt, a nyári hónapban nyolc praxis szűnt meg. A betöltetlen praxisokból 24 közel 15 éve, 60 több mint 10 éve, 160 pedig több mint 5 éve betöltetlen – derül ki a Gazdaságkutató Intézet (GKI) kutatásából.

A 6350 MAGYAR HÁZIORVOSI PRAXIS KÖZÜL NAGYSÁGRENDILEG MINDEN TIZEDIK BETÖLTETLEN, ÉS GYAKRAN ÉVEKET KELL VÁRNI, MIRE ÚJ ORVOSA LESZ A TELEPÜLÉSNEK.

A betöltetlen praxisok növekvő számának az egyik oka, hogy a háziorvosok öregednek ki, és nyugdíjba mennek, nincs aki átveszi a praxisukat, mert utánpótlás az nincs – válaszol röviden Molnár László arra a kérdésre, miért nincs elég háziorvos a településeken. De nemcsak ez az egyetlen elkeserítő statisztikai olvasható ki. A kutató hozzátette, hogy az adatok szerint

A HÁZIORVOSOK ÁTLAG ÉLETKORA 58-59 ÉV KÖRÜLI.

Ezt a folyamatot a koronavírus elmúlt másfél éve csak felgyorsította – tette hozzá Molnár László –, mivel a veszélyeztetett, 65 év feletti korosztályba tartozó háziorvosok egy része nem tért vissza dolgozni.

De nemcsak a hatalmas orvoshiány, és a háziorvosok életkora elkeserítő, de az is sokkoló adat, hogy egy-egy orvosra átlagosan 43 beteg jut naponta, egy betegre átlagosan maximum 12 perc jut.

Az érintett települések

Megyei szinten a legtöbb háziorvos (75) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, szintén magas ez a szám Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, ahol 54, illetve 48 háziorvost keresnek.

Továbbá átlag feletti volt még ez a szám Budapesten, Fejér, Bács-Kiskun és Békés-megyék esetében. A legkevesebb, 16 betöltetlen praxis Komárom-Esztergom megyében volt.

Települések tekintetében kiemelkedő volt Salgótarján 8 betöltetlen praxissal. Továbbá négynél több háziorvos hiányzott Békéscsabán, Dunaújvárosban, Nagykanizsán, Pápán, Szombathelyen, Tatabányán, Zalaegerszegen, a XI., a XIII., a XIV., a XV., és a XX. kerületekben.

A kormány próbálkozik

S noha az alapellátásban dolgozók keresete 2010 óta jelentősen nőtt, a stagnáló adatok azt igazolják, hogy a bérek emelése sem volt elegendő ahhoz, hogy a frissen végzett orvosok a szükséges településeken lássanak el háziorvosi munkát.

A béremelés mellett a praxisközösség létrehozásával kívánja a kormány vonzóbbá tenni háziorvosi hivatást. Ahogy arról már többször is írtunk a 2021-es orvosi béremelés megemelt támogatása  a választott praxisközösség típusa szerint jár. Akik legszorosabban együttműködnek, azok a teljes béremelést megkapják, akik lazább közösséget vállalnak, azok az emelés nyolcvan százalékát kapják meg, akik pedig nem vállalnak praxisközösséget, azok a teljes összeg harminc százalékához juthatnak.

index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: