Otthon / Friss hírek / A kormány eddig 4,5 milliárd forint értékben ajándékozott vakcinákat

A kormány eddig 4,5 milliárd forint értékben ajándékozott vakcinákat

Az adományként adott vakcinák többsége a Sinopharm volt.

A Magyarországra eddig érkezett, közel 20 millió adag koronavírus elleni vakcina 7,5 százalékát, vagyis több mint 1,5 millió adag oltást adott tovább (külföldre) a kormány, negyven százalékát adományként, tehát ingyen – derül ki a Népszava összesítéséből. A lap azt is kiszámolta, hogy továbbadott vakcinák értéke több mint 20 millió eurót jelent, azaz körülbelül 7 milliárd forintot.

Ebből 12,76 millió eurónyi, nagyjából 4,5 milliárd forintnyi volt ajándék.

A Népszava szerint az adományként átadott vakcinák kétharmada a kínai Sinopharm volt, ebből összesen 400 ezret ajándékoztak el Orbánék. Ami annak fényében is érdekes, hogy az árak alapján a kínai szer volt a legdrágább.

A hivatalos adatok szerint Magyarországnak – lakosságarányosan – 23,9 millió adag, 14,1 millió fő teljes beoltására elegendő oltóanyag jár az Európai Unió koronavírus elleni vakcinabeszerzéséből. Ennek a mennyiségnek eddig nagyjából a fele érkezett meg – a legnagyobb arányban a Pfizer szállított, eddig több mint 8 millió adagot –, emellett a kormány az év elején 7 millió adag keleti vakcinát kötött le. A kínai Sinopharmból 5, az orosz Szputnyikból 2 milliót, a távol-keleti cég ráadásul 200 ezerrel több vakcinát szállított.

A hivatalos árak szerint a Pfizerből 15,5, az AstraZenecából 1,82, a Modernából 19, a Janssenből 8,5, a Szputnyikból 9,95, a Sinopharmból 31,5 euróba kerül egy adag oltóanyag – írták.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: