Otthon / Egyéb / Hetekbe telhet, mire kiderül, mi lesz a Magyarországra menekített afgánokkal

Hetekbe telhet, mire kiderül, mi lesz a Magyarországra menekített afgánokkal

A kimentettek esetében nem menekültügyi, hanem idegenrendészeti eljárás indult.

Hetekbe is telhet, mire kiderül, hogy mi lesz azoknak a Magyarországra menekített afgán állampolgároknak a sorsa, akik korábban Kabulban segítettek a magyar csapatoknak – írta erről a Népszava.

A napilap a Belügyminisztérium tájékoztatója alapján arról írt, hogy az érintettek esetében idegenrendészeti eljárás indult, ami a tárca közlése szerint 21 napig tart. A procedúra azonban 21-45 nappal meghosszabbítható. „A kimenekítettek státusza az idegenrendészeti hatóság eljárásának eredményétől függően személyenként, családonként eltérően alakulhat” – írta a Népszava kérdésére a belügy.

Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa szerint a menekültügyi procedúra nyomán legalább hároméves védettséget kaphat az érintett, míg az idegenrendészeti eljárásba vontak rövidebb ideig érvényes és szűkebb jogosultsági kört nyújtó tartózkodási engedélyre számíthatnak.

Ez utóbbi bármikor megvonható, nem jelent automatikusan munkavállalási engedélyt és nem jogosít szociális támogatásra.

„A kimenekített afgánok esetében elég nyilvánvalónak tűnik, hogy a beutazásuk nem munkavállalási vagy családegyesítési céllal történt, hanem elüldözték őket hazájukból, okkal tartottak attól, hogy életük, testi épségük veszélyben van. Ezért esetükben tisztességes menedékjogi eljárást kellene lefolytatni” – vélekedett Zádori Zsolt.

A lap szerint ha a Magyarországra menekített afgánok idővel a röszkei és a tompai tranzitzónában felállított karanténból a Vámosszabadi Befogadó Állomásra vagy a Balassagyarmati Közösségi Szállásra kerülhetnek. Itt ellátást kapnak, 21 éves korig a magyar állam fizeti az oktatásukat, továbbá az egészségügyi alapellátást. Mindemellett ingyen utazhatnak egészségügyi és hivatalos ügyeik intézéséhez. Amennyiben valaki megkapja a menekült vagy oltalmazotti státuszt, úgy onnantól 30 napon túl már magának kellene boldogulnia az országban.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: