Otthon / Egyéb / A héten megtudjuk, mennyivel drágult az életünk
Image: 73884409, Egyre kevesebb ember tárcájában lapul készpénz, a fizetések többségét már bankkártyákkal bonyolítjuk le - ennek pedig lassan az lesz az eredménye, hogy a pénz fizikai formájában el is tûnik a mindennapokból., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

A héten megtudjuk, mennyivel drágult az életünk

Több statisztika is megjelenik a héten, közöttük az augusztusi infláció, a szálláshelyek júliusi forgalma, vagy az ipar júliusi teljesítménye.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés júliusi első becslését. Júniusban az ipari termelés volumene 22,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten, munkanap-hatástól megtisztítva 18,6 százalékkal nőtt a kibocsátás. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkent az ipar szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított teljesítménye. A termelés volumene meghaladta a járvány előtti, 2019 júniusi szintet.

Szerdán a fogyasztói árak augusztusi adata, és a külkereskedelmi forgalom júliusi első becslése jelenik meg. Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,5 százalékkal nőttek. Január-júliusban a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve, átlagosan 4,2, a nyugdíjas háztartások körében 3,9 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.


Júniusban az export euróban számolt értéke 21,8, az importé 25,1 százalékkal nőtt, a 629 millió euró exporttöbblet 98 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál. A havi aktívum 51 millió euróval kisebb lett az első becslésben közöltnél.

Szintén szerdán közli a Pénzügyminisztérium az államháztartás augusztus végi helyzetéről szóló előzetes tájékoztatóját. Júliusban 99,2 milliárd forint volt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszerének hiánya az előző havi 392,0 milliárd forint után. Ezzel az idei első hét hónapban 1803,7 milliárd forint deficit alakult ki, ami az egész évre tervezett 2287,7 milliárd forint 78,8 százaléka – közölte részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM). Tavaly júliusban 328,0 milliárd forint, az első hét hónapban pedig 2168 milliárd forint volt a központi alrendszer hiánya, amely az év végére kialakult 5548,6 milliárd forintos deficit 39,0 százaléka volt. Ebben az évben július végéig a bevételek 1372,0 milliárd forinttal, 11,0 százalékkal magasabbak voltak, a kiadások 1010,7 milliárd forinttal, 6,9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának összegét.

Csütörtökön közli a KSH a szálláshelyek júliusi forgalmát. A kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések könnyítésének hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma júniusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva másfélszeresére nőtt, de 33 százalékkal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 júniusához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. júniushoz mérten kétszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 85 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 585 ezerrel magasabb volt. Júniusban az előző év azonos időszakához képest az összes bruttó árbevétel folyó áron 85 százalékkal, 24,9 milliárd forintra emelkedett.

hirklikk.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: