Otthon / Friss hírek / Kitolják a CSOK-határidőket, marad a Diákhitel plusz

Kitolják a CSOK-határidőket, marad a Diákhitel plusz

Reggel 9 órakor tartott sajtótájékoztatót a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs ülése után Novák Katalin tárca nélküli miniszter. Elmondta: ovábbra sem tűnik indokoltnak, hogy bármilyen korlátozásban gondolkodjon a kormány a vírus elleni védekezés keretében.

Az operatív törzs javaslatára a kormány elfogadta, hogy meghosszabbítsák a Diákhitel plusz igénybevételének lehetőségét. Október elsejétől ismét elérhető lesz ez a lehetőség a felsőoktatásban bizonyos feltételek mellett. Ez 500 ezer forintos szabad felhasználású kamatmentes hitelt jelent. A kormány a Diákhitel pluszt tavaly májusban vezette be és most járt volna le a határideje. Eddig 40 ezer hallgató igényelte.

Novák Katalin elmondta: vannak olyan hallgatók, akik a Brexit mellett is Nagy-Britanniában tanulnak, az ő Diákhitel 1 jogosultságuk megszűnne a Brexit miatt. Azoknak a hallgatóknak, akiknek 2021. január 1. előtt fennállt a jogviszonyuk az Egyesült Királyság valamelyik egyetemével,  jogosultak lesznek a hitelre.

Könnyítenek az otthonteremtés feltételein is, erről várhatóan még ma rendelet jelenik meg:

  • A CSOK esetében a veszélyhelyzet idején lejáró gyermekvállalási határidők kitolódnak 2022. június 30-ig.
  • Olyan tragikus esetek is előfordultak, hogy elveszítette a házastársát és gyereket nevel. Ilyenkor az özvegy beszámíthatja az özvegy társadalmi biztosítási jogosultságát a sajátjába.
  • A nagycsaládosok vásárlási támogatásánál az önkormányzati tartozás és 5000 forint alatti NAV-tartozás nem számít.
  • Az otthonfelújítási támogatásokra plusz beruházásokra lehet felvenni a támogatási összeget: itt gondoltak az autistákra, a látás és hallás sérültekre, az ő életüket megkönnyítő fejlesztésekre is igényelhető majd a támogatás. Minden család számára elérhető lesz a támogatás külső lépcső kialakítására és felújítására, illetve külső elektromos munkálatokra.
  • A mezőgazdasági őstermelői tevékenység nem számít olyan vállalkozói tevékenységnek, amely kizárná a CSOK igénylésének lehetőségét.

 

 

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Elárulta az orvosi kamara, itthon milyen arányban vannak lélegeztetőgépen az oltottak

Facebook-bejegyzésben tájékoztatott az első magyar adatokról a Magyar Orvosi Kamara azzal kapcsolatban, hogyan oszlik meg az …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: