Otthon / Friss hírek / Rekordösszegű adósságot vett fel a magyar állam

Rekordösszegű adósságot vett fel a magyar állam

1258 milliárd forintnyi kötvényt bocsátottak ki.

A magyar állam minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátását végezte kedden az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – írja a Portfolio.hu. A lap szerint mai árfolyamon 1258 milliárd forintnyi kötvényt bocsátottak ki.

Az Államadósság Kezelő Központ a 10 éves dollárkötvényből 2,25 milliárd dollárnyi, míg a 30 évesből 2 milliárd dollárnyi ajánlatot fogadott el nemzetközi kötvénykibocsátásban.

A Portfolio szerint a 10 éves amerikai államkötvény hozama jelenleg 1,29 százalék, így a 100 bázispontos felár azt jelenti, hogy ebből a papírból 2,29%-os hozam mellett vont be 10 évre forrást a magyar állam. „A 30 éves amerikai kötvény hozama jelenleg 1,855%-os, így 150 bázispontos felárral számolva 3,355%-os hozam mellett tudott 30 évre forrást bevonni az állam” – írják.

A cikk szerint a jókora összegnek csak egy része fogja pótolni az uniós helyreállítási forrásokat, 2,86 milliárd eurónyi tétel 2022-ben lejáró adósságok előfinanszírozását szolgálja, míg 0,7 milliárd euró különböző költségvetési forrásokra mehet.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: