Otthon / Friss hírek / Orbán Viktor a 600 milliárdos szja-visszatérítéstől, a repülő rajtot vett gazdaságig

Orbán Viktor a 600 milliárdos szja-visszatérítéstől, a repülő rajtot vett gazdaságig

Vége a nyárnak, ezzel a hazai politika krémje is visszatért a Parlamentbe, hogy remélhetőleg izgalmas és sokat idézhető csörtékkel csapjanak össze az ellenzék és a kormánypárt emberei. Nézzük miként alakul a plenáris ülés őszi ülésszakának “nyitóepizódja”, melyet Orbán Viktor miniszterelnök nyit.

Itt jegyeznénk meg azt a kis háttérinfót a plenár-fanatikusok számára, hogy az ülést immár az alsóház termében bonyolítják le , mivel a járványhelyzet szigorításainak feloldását követően újból birtokba vehetővé vált a kis terem.

Orbán beköszön, a rendkívüli jogrend meghosszabbítását kéri

Orbán Viktor nem sokkal 13:14 percet követően már a pulpitusra is állt, hogy alkotmányos szokásaikhoz híven tájékoztatást adjon a legutóbbi ülésük óta eltelt idők legontosabb fejleményeiről. Szót ejtett arról, hogy a magyar embereknek ebben az évben újra szabad és biztonságos nyaruk volt, köszönhetően az oltási programnak. Az oltás napestig sorolható jótékony következményeinek tételes felsorolását követően hozzátette, hogy a járványnak lesz negyedik hulláma. Erre engednek következtetni a hazai járványügyi adatok is.

A korlátozás és a maszkhansználat nem elegendő. Nem lehet ezekkel megfékezni. A harmadik hullámot az oltással győztük le, a negyediket az oltással tarthatjuk kordában

– vázolta fel a miniszterelnök az újabb hullám megfékezésének kulcsát. A harmadik oltás kapcsán kifejtette, hogy “jobb ha van, mintha nincs”. Az újabb oltásról senki sem fog lecsúszni, mint mondja, 7 986 132 vakcina áll hazánk rendelkezésére, év végéig pedig további 8 900 000 vakcina fog érkezni, ezzel december végéig több mint 17 millió oltás adható be. Ezt követően Orbán elmondta, hogy

a kormány javasolja a vészhelyzet és a rendkívüli jogrend év végéig történő meghosszabítását. Mint indokolja, segíti a járvány elleni védekezést, szükség van rá továbbra is.

Az oltás működik, tehát az ország is működik

Ezt mutatják a legfrisebb gazdasági tények is. Orbán egy szemléletes példával élve úgy fogalmazott, hogy “a magyar gazdaság repülő rajtot vett”. Ezt támasztja alá a második negyedév adatai, mely szerint 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, ami a valaha mért legnagyobb növekedés.

A magyar gazdaság már most meghaladja a járvány előtti szintet

– büszkélkedett a miniszterelnök.

Annyi új munkahely, amennyit a járvány elvett

Majd azzal folytatta, hogy a kormány ígéretéhez híven annyi új munkahelyet teremtett, amennyit a járvány tönkretett. Júliusban a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 milliót, ez pedig azt jelenti Orbán olvasatában, hogy

még soha nem dolgoztak ennyien a rendszerváltás után. 11 év alatt közell 1 millió új munkahely jött létre. A munkanélküliségi ráta újra 4 százalék alá csökkent, egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól.

Konzultájunk a konzultációról

A miniszterelnök miután megköszönte annak az 1 millió 423 ezer hús-vér és számkódból álló lelkes kitöltőnek a válaszát, közölte, hogy az eredmények egyértelműek, éppen ezért erről most szót sem ejtenénk, ugyanis teljesen fölösleges, az eredményekről korábban itt írtunk. Ezek szerint Orbán a következő bejelentéseket tette:

  • Tárgyalások folynak a munkaadókkal és a munkavállalókkal. Ezek célja a minimálbér bruttó 200 ezer forintra emelése, amire jelenleg jó esélye van ennek.
  • A konzultációnak megfelelően a kormány alkotmányos védelmet adna a családtámogatásoknak és a munkát terhelő alacsony adóknak.
  • 2022 február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett szja-t, a visszatérítés felső határa a 2021-es átlagbér lesz. De visszatérítésben részesülnek a kisvállalkozók, az eho-zserint adózók az szja-t, a katások pedig az átalányadó egynegyedét kapják vissza.

1,9 millió szülő számára 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal

– hangsúlyozta.

Afganisztán problémáját nem szabad idehozni

“Az országukat elhagyó afgánokat a térségben kell tartani, nem szabad Európába hozni”. A segítséget kell odavinni és nem a bajt kell Európába hozni – emelte ki a miniszterelnök.

Fölfogásom szerint, amit ma Brüsszel tesz, az árulás. Európa békéjének és biztonságának elárulása

– regált kemény szavakkal a kormányfő arra vonatkozóan, hogy a migráció kérdése szétfeszíti Európa egységét, éppen ezért azt kéri, hogy a migrációval kapcsolatos minden hatáskört Brüsszel adjon vissza a tagállamoknak.

A brüsszeli bizottság magyar gyerekeket eszik reggelire

Orbán arról is tájékoztatta az Országgyűlést, hogy Brüsszel megtámadta hazánkat a gyermekvédelmi törvény miatt. Kötelezettségszegési eljárást indítottak.

Követeléseik abszurdak és ellenkeznek azzal a magyar közfelfogással, hogy a gyerekek szexuális nevelését kizárólag a szülők határozhatják meg

– tiporta porba Orbán a támadások indokát. Garantálja, hogy ebben a kérdésben a végső szót a magyar választópolgárok fogják kimondani a népszavazáson, de Brüsszel már most, a döntés előtt próbál nyomást gyakorolni Magyarországra. “Demokrácia és jogállam tekintetében söpörjenek bátran a saját portájuk előtt” – adott egy újabb pofont Brüsszelnek Orbán.

A kormány követeli a helyreállítási alapot

“Brüsszel elvtelen, részrehajló és szakmailag elhibázott politikája miatt Magyarország nem kerülhet versenyhátrányba más uniós országokkal szemben”, hiszen Orbán úgy véli súlyosan sérti az egyenlőség alapelvét az, hogy bizonyos tagállamokkal már megállapodtak, másokkal még nem. Ezért minden forrást megelőlegez a kormány, az ehhez szükséges forrásokat a költségvetés és a nemzetközi pénzpiacok biztosítják.

Új gázszerződés

A miniszterelnök örömmel jelentette be, hogy október 1-én lép hatályba és 15 évig biztonségos ellátást nyújt Ausztrián és Szerbián keresztül az új magyar-orosz gázszállítási szerződés, amiből a bizonytalan Ukrajnát teljesen mellőzték.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A fuvarazók is díjat emelnének, de a taxisokkal ellentétben ők nem hatósági ár mentén végzik az áruszállítást

“A közúti árufuvarozók 30 százalékos emelést ugyan nem terveznek, mint a taxisok, de egy azonnali …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: