Otthon / Friss hírek / Helyt álltak a somogyiak a szlovén katasztrófahelyzetben

Helyt álltak a somogyiak a szlovén katasztrófahelyzetben

Sikeresen teljesítette a HUSZÁR nemzetközi mentőszervezet a szlovéniai négy napos gyakorlatot, amelynek négy somogyi résztvevője is volt. Az önkéntes tűzoltóknak egy földrengést szimuláló katasztrófahelyzetben kellett helytállniuk.

Kedden hajnalban, október ötödikén indult a somogyi delegáció Szlovéniába, ahol egy nemzetközi megmérettetésen vettek részt. A gyakorlat szerint 7 óra 47 perckor 6.1-es erősségű földrengés rázta meg a Ljubljanát és közvetlen környezetét. Az epicentrum a fővárostól 10 kilométerre délkeleti irányban 12 kilométer mélyen volt.

– A földrengés 34 települést és közel 600 ezer embert érintett, legalább 100 épület összedőlt és közel 6 000 épület károsodott, 60 000 ember veszítette el az otthonát – mondta el Ifjabb Bodó László, a Kötél Egyesület tagja, aki további három társával vett részt a nemzetközi gyakorlaton. Hozzátette: a sérültek száma folyamatosan nőtt és már átlépte az ezer főt. Az összedőlt épületek között volt iskola, kórház, múzeumok, műemléki épületek, valamint néhány veszélyes létesítmény is érintett az omlás.

– Volt rá példa, hogy adott kárhelyszínen különböző nemzetiségű csapatokkal kellett együtt dolgoznunk, esetenként összehangolni a különböző hozzánk rendelt csapatok munkáját a mieinkkel, a gyakorlat alatt végig nagyon jól tudtunk a különböző nemzetekkel együtt dolgozni – mondta el Ifjabb Bodó László. Kiemelte: a gyakorlaton több száz szlovén, horvát, osztrák, olasz, magyar önkéntes tűzoltó vett részt. A magyar csapat például több esetben külföldi mentőegységekkel közösen épületekben rekedt személyeket mentettek ki különböző bontási és megtámasztási technikával, míg esetenként a magasban rekedt sérülteket alpintechnikai eszközök segítségével mentették ki.

– Mentori szerepet töltöttem be, problémák javítása, monitorozása volt a feladatom, a hivatalos kommunikációs nyelv az angol volt a csapatok között – mondta el Antalicz Loránd, alezredes, aki a HUSZÁR Mentőszervezet szakmai mentoraként vett részt a megmérettetésen. Hozzátette: végig esett az eső, ami nehezítette a körülményeket, valamint minden nap koronavírus teszt várta a csapattagokat a biztonság érdekében. Megjegyezte: a záróünnepségen résztvevők elismerést vettek át a Siquake 2020 elnevezésű nemzetközi gyakorlat során nyújtott színvonalas és magas szintű szakmai munkájukért.

sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Megjelent az első drámai áruhiány Szerbiában

Szerbiában áruhiány alakult ki a hatósági áras kristálycukorból, szakértők szerint azért, mert az emberek pánikvásárlásokba …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: