Otthon / Egyéb / Egy év alatt több tucat rendőrségi korrupciós ügy volt egészségügyi dolgozókkal szemben

Egy év alatt több tucat rendőrségi korrupciós ügy volt egészségügyi dolgozókkal szemben

Fülöncsíptek például egy pszichiáter főorvost, aki több százezer forintért adott igazolásokat elítélteknek.

„Az elmúlt egy évben 42 olyan eset volt, amikor vagy feljelentéssel éltünk, vagy nyomozást kezdeményeztünk egészségügyi dolgozókkal szemben különböző korrupciós és más bűncselekmények miatt” – mondta a Népszavának adott interjúban Váradi Piroska rendőrezredes a hálapénz-tilalmat is ellenőrző Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője.

A megdöbbentő esetek sorában Váradi egy pszichiáter főorvost említett, aki orvosként abban nyújtott segítséget, hogy valaki a büntetésének letöltését elodázza. Erre megvolt a tarifája. Érdekes és egyben vicces volt az ügye annak a reumatológusnak, aki két a rendelése közötti időben kitette a hálapénzt elutasító plakátokat, ám ahogy elkezdődött a rendelése, ezt gyorsan el is pakoltatta. Váradi szerint megdöbbentő volt az az eset is, amikor az orvos a nővéreket használta a pénz beszedésére, hogy az idős betegeket benntartsák a kórházban. Az is nagyon megdöbbentette, amikor komplett bűnszervezetben segítettek hozzá hamis védettségi igazolványokhoz egészségügyi dolgozók pácienseket.

A rendőrségi vezető elmondása szerint személyesen őt is nagyon sokan keresik meg korrupció gyanújával, bejelentéssel. Az NVSZ zöldszáma, hivatali elérhetőségei nyilvánosak. Nagyon sok bejelentés érkezik hozzájuk állampolgároktól, maguktól az egészségügyi dolgozóktól is. Valamennyi jelzést körüljárják, megvizsgálják. Folyamatosan végzik a kockázatelemzéseket. Próbálják kiszűrni azokat a helyzeteket, körülményeket, ahol a legnagyobb lehet az esélye a korrupciónak. Most például ilyen „forró terület” a védettségi igazolványokkal való visszaélés.

A megbízhatósági vizsgálatok alatt általában 20 ezertől 100 ezer forintig, terjedő összegeket kínálnak az érintetteknek, de van, ahol ennél nagyobb az összeg. A pszichiáter főorvos hölgynél, aki igazolásokat adott elítélt embereknek azért, hogy ne kelljen bevonulniuk a büntetés végrehajtáshoz, 300 ezer forint volt ez az összeg. Amellett, hogy elfogadta a felkínált pénzt még jó tanácsokkal is ellátta a tárgyalótisztet: hogyan és milyen formában kell majd befeküdnie, milyen igazolást állít ki a számára – meséli Váradi Piroska. Róla volt olyan információ, hogy mindezt nem először tette.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: