Otthon / Friss hírek / És akkor a kormány úgy tesz, mint ha spórolna, pedig nem is
Budapest, 2021. február 15. Orbán Viktor miniszterelnök a pártok képviselõinek felszólalására válaszol napirend elõtt az Országgyûlés idei elsõ ülésén 2021. február 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

És akkor a kormány úgy tesz, mint ha spórolna, pedig nem is

További osztogatást ígér a kormány, miközben újabb több százmilliárd forintos megszorító csomagot is készített; kiszámolták, hogy az egész EU-ban nálunk a legnagyobb a gyerektelen, alacsony keresetű dolgozók adóterhelése; úgy tűnik, nincs írásos nyoma annak, mi alapján választotta ki a külügy a maláj céget, akiktől lélegeztetőgépeket vásárolt mintegy 180 milliárd forintért. Ez a hvg.hu gazdasági összefoglalója az év utolsó két hetének híreiből.

Lesznek még további népjóléti intézkedések a választások előtt – lengette be Orbán Viktor, majd egy nappal később be is jelentette, hogy a lakáshitelek kamatait 2021. október végi szinten maximalizálják 2022 első félévére. A miniszterelnök szerint lesz még tér az osztogatásra, már csak azért is, mert a 2021-es gazdasági növekedés miatt az előre tervezettnél több pénz fog befolyni az államkasszába. A nagy pénzszórás persze azzal is jár, hogy az egyébként is 14 éves rekordszintre elszállt inflációt – amelynek a hátterét itt mutattuk be bővebben – még nehezebb lesz megfékezni.

© Túry Gergely

Csakhogy a kormány finom megfogalmazásában „beruházások átütemezésére” így is szükség lesz – a december közepi 350 milliárdos után újabb 755 milliárd forintos megszorító csomagot jelentettek be. A pénz legnagyobb részét a Beruházási Alap nevű tartalékból veszik el, de nullára viszik le az Egészséges Budapest Program keretösszegét, az önkormányzatok támogatásai is csökkennek, és a Paks II. Zrt. tőkeemelésére is az eredetileg tervezettnél kevesebb pénz jut. Meglepetésben így sem volt hiány: leállították a pécsi stadion építését, a kormánymédia szerint a helyiek kérését meghallva.

Mi lesz mindennek a hatása?

Februártól Szép-kártyával is lehet fizetni a boltokban, egyelőre május 31-ig – ezt is Orbán Viktor jelentette be karácsony előtt. A szeptember 30-i határidőt pedig, amíg a Szép-kártya bármelyik zsebéből bármire lehet költeni, még több mint egy évvel eltolták.

© MTI / Pénzjegynyomda

„A járvány okozta gazdasági válság a turisztikai szektort sújtotta a legnagyobb mértékben, és úgy tűnik, hogy a 2022-es év is a kilábalás éve lesz, emiatt aggasztó, hogy az eddig stabil bevételt jelentő SZÉP-kártya-költések a rendelet miatt csökkenhetnek” – reagált Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke erre. Azt is hozzátette: a szakmát teljesen váratlanul érte a bejelentés.

Mi vár a turizmusra 2022-ben?

A hét képe: karácsonyfának öltözött a Megyeri híd

© Közút

A nyári szezon után a karácsony-szilveszter időszaka a második legfontosabb időszak a turizmusban, még akkor is, ha most a járvány miatt bőven maradtak szabad helyek a szállodákban. A hegyvidéki vendégházak viszont többnyire telt házasak voltak az idei ünnepi időszakban.

Telente a magyarok legnagyobb kedvencei azok a szálláshelyek, ahol wellness-szolgáltatást is nyújtanak. A városi szállodákat kevésbé keresik, inkább a vidéki szálláshelyek a népszerűek, gyakran a meghirdetett programok alapján döntve. A karácsony és a szilveszter között nincs jelentős különbség utazási kedv szempontjából.

© AFP / Anne-Sophie Bost

Ön elutazott egy kis téli pihenésre az ünnepek idején?

Az alacsony keresetű, gyerektelen adófizetők adóterhelése Magyarországon a legmagasabb az EU-n belül – állapította meg a Budapest Intézet kutatása. De még az egy gyereket nevelő családok adókedvezménye is inkább alacsonynak számít európai összevetésben, a nagycsaládosoké az igazán magas, és ezt az aránytalanságot a családi pótlék sem kompenzálja.

Ráadásul a jövedelem ebből a szempontból lényegtelen. Az egész kontinensen nagyon ritka, hogy a gyerektelen adózók mind ugyanazzal a kulccsal adóznak függetlenül a jövedelemtől, a nagyon sokat és a nagyon keveset keresők fizetéséből ugyanakkora arányban von el az állam.

Mit kínáljon a kormány a gyerekteleneknek?

Vagy nem ellenőrizte le a Külgazdasági és Külügyminisztérium, milyen cégtől vásárolt Malajzián keresztül több mint 180 milliárd forintért kínai lélegeztetőgépeket, vagy szóban történt meg az ellenőrzés – ezt olvassa ki a Transparency International a minisztérium dokumentumaiból. A szervezet hiába indított pert a 2020. tavaszi szerződés részleteiért, a KKM azt állítja, nem rögzítettek adatot arról, ki ellenőrizte, hogy egy maláj cég legyen a közvetítő, ki döntött a szerződésről, egyáltalán milyen kiválasztási eljárás volt.

A szerződések listáját azonban kiadta a KKM. Ezekből pedig kiderült, hogy a pénz egy jelentős részét nem a lélegeztetőgépet szállító cégnek utalták, hanem a cég vezetőjének saját számlaszámára. Vinod Sekhar Malajzia egyik leghíresebb üzletembere, újabban azonban pénzmosás és adócsalás gyanúja miatt kell magyarázkodnia.

Vinod Sekhar
© AFP / ROSLAN RAHMAN

Ön legszívesebben mit felejtene el írásba foglalni?

Van, ami nem változik: továbbra is Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar a Forbes most kiadott, 2021-es listáján. Az 500 milliárd forintos álomhatár még nincs meg, 479-ről 488 milliárd forintra nőtt a vagyona. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként csak 275 forinttal lett gazdagabb – volt azért neki ennél sokkal jobb éve is. A leggazdagabbak listáján nem volt egyébként sem nagy változás.

Mészáros Lőrinc
© Stiller Ákos

És hogyan változik a mi életünk 2022-ben? Összegyűjtöttük, mi minden lesz újdonság: jön például a 13. havi nyugdíj és a 25 éven alattiak szja-mentessége, megnő a minimálbér és minden ehhez kötött támogatás. És változik egy sor adótörvény is – itt a részletes lista.

Ön mire számít, jobb év lesz 2022, mint 2021 volt?

Mi történhet 2022-ben, ami annyira extrém fejlemény lenne, hogy még két olyan év után is csodálkoznánk rajta, mint amilyen 2020 és 2021 volt? Ezen gondolkoztunk egy sort. Kiszárad a Balaton? A kormány Rogán Antal segítségével helikoptert bérel, és arról szórja a pénzt a nép közé? Egy péntek este 23:50-kor kiadott rendelettel kilépünk az EU-ból? Lehetőségek vannak itt, csak győzzük követni őket.

Itt persze csak elengedtük a fantáziánkat – de mindig vannak olyan dolgok, amikre még ilyenkor sem számítunk. Összegyűjtöttük, mi volt az a tíz esemény 2021-ben, ami még minket is meglepett. Ilyen volt például, hogy egy hajó keresztbe áll a Szuezi-csatornán, és hetekre megbénítja a világkereskedelem egy jókora részét, hogy Matolcsy György a sajtóban kezdi el kritizálni a kormányt, hogy Donald Trump rajongói megostromolják a Capitoliumot, vagy épp hogy hiába érhető el az oltás bárki számára, annyi az oltásellenes, hogy a közelébe sem jutunk a nyájimmunitásnak.

Mi lehet az új év igazi meglepetése?

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: