Otthon / Friss hírek / Pedagógusok Szakszervezete: Vannak iskolák, ahol csak törvénytelen módon tudják pótolni a kötelező oltás miatt kieső pedagógusokat

Pedagógusok Szakszervezete: Vannak iskolák, ahol csak törvénytelen módon tudják pótolni a kötelező oltás miatt kieső pedagógusokat

Van olyan iskola, ahol a Pedagógusok Szakszervezete szerint csak törvénytelen módon tudják megoldani a kötelező oltás miatt kieső pedagógusok okozta problémát – írja a Népszava. Habár az Emmi szerint nincs gond, a lapnak a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor azt mondta, az Emmi által közölt adatok hiányosak, és nem adnak teljes képet arról, hogy valójában mennyi tanárt küldtek el az intézményekből. Ráadásul van, ahol már egy kieső tanár helyettesítése is komoly gondot okoz.

Eközben nincs egységes szabályozás arra, hogy dolgozhatnak-e azok a tanárok, akik még a mentesítési kérelmük elbírálására várnak. A PSZ és a PDSZ is tud olyanról, hogy egyes iskolában oltatlanul taníthatnak azok, akik már beadták a kérelmüket, más intézményekben viszont nem.

A PDSZ felmérése szerint a legtöbb intézményben egy (19,2 százalék), kettő (19,6 százalék) vagy három pedagógus (18,6 százalék) esik ki, de jelentős a négy fő kiesését megoldani kényszerülő iskolák aránya is (11,7 százalék).

Az intézmények majdnem felénél (46,4 százalék) úgy oldják meg a helyzetet, hogy emelik a maradó tanárok óraszámait. Az iskolák kb. harmadánál (32,8 százalék) eseti helyettesítést írnának elő, ami a szakszervezet szerint ebben az esetben jogellenes, ráadásul nem is fizetik ki. Mindössze az intézmények 18,2 százalékában igyekeznek fizetett helyettesítést előírni.

Vannak olyan iskolák is, ahova tanárszakos egyetemistákat, például negyedéves hallgatókat keresnek. A PDSZ szerint azonban a diáktoborzás is jogellenes, törvény szerint ugyanis közalkalmazotti jogviszonyban, gyakornokként csak azokat lehet felvenni, akiknek már van végzettséget igazoló oklevelük, a diplomájuk megszerzéséhez legfeljebb csak a nyelvvizsgájuk hiányzik.

 Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Az Emmi adatai alapján összesen 1 százaléknyi, azaz 780 pedagógust kellett kényszerszabadságra küldeni amiatt, hogy nem vették fel az oltást. Gosztonyi viszont elmondta, hogy ebben nincsenek benne a szakképzésben dolgozó oktatók, mivel ők az ITM-hez tartoznak, a minisztérium pedig nem adott arról információt, hogy a szakképző iskolák, szakgimnáziumok, technikumok kb. 23 ezer oktatója közül mennyien kényszerültek távozásra. A PSZ alelnöke szerint arányuk valamivel magasabb lehet az Emmi által közölt 1 százaléknál. Sokaknak ugyanis nem volt egyértelmű, hogy a mentesítést nekik is az Emminél kellett volna kérelmezni.

Ráadásul nem tudni azt sem, hogy mennyien voltak azok, akik már novemberben, decemberben önként felmondtak, mert nem akartak oltakozni.

 

444.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: