Otthon / Friss hírek / Beperli a magyar kormányt egy férfi, miután két családtagját is elveszítette a járványban

Beperli a magyar kormányt egy férfi, miután két családtagját is elveszítette a járványban

A nagykanizsiai férfi szerint édesanyja nem kapott megfelelő védelmet, testvérétől pedig nem tudott elbúcsúzni.

Egy nagykanizsiai férfi, Ferincz Jenő két hozzátartozóját is elveszítette a járványban: húga a zalaegerszegi kórházban, a Szent Rafael Kórházban hunyt el koronavírusban, édesanyja pedig a Kanizsai Dorottya Kórházban halt bele a vírus szövődményeibe. A férfi minderről a keddi Népszavának mesélt, hozzátéve, hogy a történtek miatt beperli a kormányt.

Ferincz Jenő szerint a zalaegerszegi intézmény nem engedte meg, hogy búcsút vegyen a húgától, mert mire bement az intézménybe, a nőt már átszállították a patológiára. Oda azonban nem léphetett be. Édesanyjára, a másik intézményben, egy üvegablakon át vethetett egy utolsó pillantást.

A férfi kritizálta az eljárást, szerinte nem lehet benne biztos, hogy a zalaegerszegi kórháztól kapott hamvak valóban a testvéréé. „Az országban több helyen is előfordultak halottcserék, így valódi bizonyosságot nem kaphatok” – mondta a lapnak Ferincz Jenő. A Szent Rafael főigazgatója, Gasztonyi Beáta minderre azt mondta: a patológián különleges fertőtlenítési eljárás zajlik, ezért ott már nem lehet elbúcsúzni az elhunytaktól. Az esetleges halottcsere pedig nem fordulhat elő, mert, mondta, az intézményben szigorú, belső protokoll van érvényben.

A férfi azt is nehezményezi, hogy a kórház húga esetében felszámolta az öltöztetési költségeket, holott a koronavírusban elhunytakat nem öltözteti.

Népszavának nyilatkozott a Társaság a Szabdságjogokért (TASZ) Magánszféra projektjének szakértője, aki azt mondta: a végstádiumban lévő betegekre nem vonatkozik látogatási tilalom. Vissy Beatrix hozzátette: amikor látszik, hogy a folyamat visszafordíthatatlan, akkor a hozzátartozókat azonnal értesíteni kell. A Covidban elhunytakra szerinte valóban szigorú előírások vonatkoznak, ám ez nem lehet kizáró ok.

Ferincz Jenő nemcsak testvére, hanem édesanyja ügye miatt is jogi csatákat kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány ellen. Azt mondta: kétséges, hogy édesanyjának megfelelő védelmet nyújtott-e a kínai vakcina, amivel beoltották. „Amikor megkapta ezt a szert, nem volt olyan jogi helyzetben, hogy választhatott volna más vakcinát, csak és kizárólag ezt kaphatta meg” – fogalmazott a férfi, aki Orbán egyik 2020-as rádióinterjúban elhangzottakra hivatkozott. A kormányfő ekkor arról beszélt, „szükség szerint minden döntést a kormánynak kell meghoznia, következésképpen a felelősséget is a kormánynak kell viselnie, leginkább persze nekem”.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: