Otthon / Egyéb / COVID: kiderült az egyik variánsról, hogy nem is létezett

COVID: kiderült az egyik variánsról, hogy nem is létezett

Nagy valószínűséggel emberi hiba miatt jött létre a koronavírus állítólagos új variánsa, amit a ciprusi egyetem tudósai deltakronnak neveztek el még január elején – írja a Nature című tudományos lap. Szakértői vélemények szerint a variáns vizsgálatával kiderült, hogy nem volt szó genetikai keveredésről a két vírus között, hanem a tárolásuknál követhettek el hibát.

A deltakron tényét először a ciprusi egyetem egyik kutatója, Leonidosz Kosztrikisz jelentette be a ciprusi tévében még január 7-én. A csapata nem sokkal később feltöltötte a talált szekvenciákat a genom szekvenciákat és mutációkat gyűjtő globális GISAID adatbázisba. Két nappal később viszont már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik munkatársa posztolt arról, hogy ez a variáns egész biztosan nem létezik.

Kosztrikisz elmondta a Nature-nek, hogy a kiinduló elmélete az volt, hogy a delta vírus tüskeproteinjei úgy mutálódtak, ami az omikronhoz volt hasonlatos. A közös jellemzők illúziója viszont azért jöhetett létre, mert a deltát egy mutáció miatt nehezebb szekvenálni. Az omikronnál viszont ez a mutáció hiányzik, ezért ha mégis olyan jellemzőket mutat, ez azt jelenti, hogy a két törzs összekeveredhett tárolás közben, írja a Telex egy szakértő megszólalására alapozva.

Más szakemberek szerint a szekvenálást nehezítő mutáció más variánsokban is megtalálható, ezért nem volt jó elnevezés a deltakron. Aminek a szekvenciáit Kosztrikisz a nyilatkozata után pár nappal törölt is a GSAID rendszeréből. A Nature-nek nyilatkozva tagadta, hogy szennyezés történt volna a minták között.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

168.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Gyöngyösi Bayernek: “A nyilas-kommunistákat nem nálam kell keresni, hanem saját magánál, kezdve a nagyapjával”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke kemény hangú nyílt levélben válaszolt Bayer Zsoltnak, a Fidesz 5-ös …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: