Otthon / Egyéb / Fonyód és a képeslapra kívánkozó balatoni panorámája

Fonyód és a képeslapra kívánkozó balatoni panorámája

Nem csoda, ha Fonyódot a panoráma városának is nevezik, s erre a címre teljese egészében rászolgált.

Fonyód, a nyáron nyüzsgő üdülőváros, a Balaton túlnyomórészt sík déli partjának egyik legszebb fekvésű városa. A Siposhegy és Várhegy kettős csúcsára települt kisváros környékén az első embercsoport már az őskőkorban, mintegy 17-18 ezer évvel ezelőtt megjelent. Először 1093-95-ben Szent László király összeíró levele Funoldi alakban említi a települést. A Balaton magas vízállása miatt Fonyódot a régi iratokban szigetként emlegették egészen az 1800-as évek elejéig, sőt, 16. századi térképeken az ábrázolása is erre utal.

A századforduló tájékán indult meg Fonyód üdülőhellyé válása, ebben nagy érdeme volt dr. Szaplonczay Manó megyei tiszti-főorvosnak, akiről sétányt is elneveztek.

A sétány egyik legismertebb köztéri alkotása a Balatoni szél szobor, amely Pál Mihály alkotása.

Fonyód legrégebbi kilátója az 1916-ban épült Walkó-kilátó, melyet Walko Lajos egykori politikus, bankelnök, pénz- és kereskedelemügyi-, illetve külügyminiszter állíttatott.

Dr. Major Ferenc székesfehérvári orvos, országgyűlési képviselő hosszú évekig Fonyódon töltötte a nyári vakációját. Mikor súlyos beteg lett, és nem sok remény volt a felgyógyulására Szűzanyához, a betegek gyógyítójához fordult segítségért. Imája meghallgatásra talált és meggyógyult. Hálából kápolnát építtetett a Szűzanya tiszteletére.

A templom, melyet az évek során folyamatosan szépítettek, nagyobbítottak, teljesen felújítottak, gyönyörűen parkosított környezetben áll.

 

csodalatosbalaton.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Gyöngyösi Bayernek: “A nyilas-kommunistákat nem nálam kell keresni, hanem saját magánál, kezdve a nagyapjával”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke kemény hangú nyílt levélben válaszolt Bayer Zsoltnak, a Fidesz 5-ös …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: