Otthon / Friss hírek / Most jön a feketeleves Magyarországnak a háború miatt

Most jön a feketeleves Magyarországnak a háború miatt

A magyar gazdaságnak nem elsősorban az orosz export- és importlehetőségek visszaszorulása okoz gondot, mert ez főként a Krím félsziget annektálását követő szankciók miatt amúgy is csökkent, hanem az ukrajnai reláció sérülése, ami viszont erősödött az elmúlt években.

Magyarországnak nem az orosz kivitel kiesése miatt kellene aggódnia, sokkal nagyobb érvágást okoz a magyar gazdaságnak az ukrán gazdaság orosz tönkretétele – írja a G7.

A KSH adataiból látható, hogy míg 2010-ben még a hazai export 3,6 százaléka irányult az Oroszországi Föderációba, 2020-ra ez az aránya 1,6 százalékra esett vissza. A folyamatosan elszegényedő Belaruszba irányuló kivitel a 2010-es 0,2-ről 0,1 százalékra esett vissza. Eközben Ukrajna továbbra is a magyar kivitel 2 százalékát vásárolta meg. Értékben az oroszországi export a 2010-es 704 milliárd forintról 579 milliárdra esett vissza, miközben az ukrán kivitel értéke 402 milliárdról 729 milliárdra emelkedett tíz év alatt. És hiába fontos a hazai földgázellátásban Oroszország, az importban is visszaszorult a szerepe.

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: