Otthon / Friss hírek / 40-50 százalékos éttermi áremelkedés is jöhet nyár elején a hatósági ár lejárta után
Image: 73947821, Az Anker't romkocsma Budapesten, a Paulay Ede u. 33. szám alatt. Az Anker Klub 2018 szeptemberében végleg bezárt, és nyolc év után a kerthelyiséges Ankertet is becsukják. A posztot azzal zárták, hogy talán máshol még folytatják, de egyelõre el kell búcsúzzunk a szórakozóhelytõl és kulturális központtól., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

40-50 százalékos éttermi áremelkedés is jöhet nyár elején a hatósági ár lejárta után

Eddig sem hárították át az indokolt mértékben az áremeléseket az éttermekben a fogyasztókra – mondta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László a Világgazdaságnak.

Az ipartestület elnöke úgy látja, hogy akár 40-50 százalékos éttermi áremelkedés is indokoltnak tűnik nyár elejére az üzemanyagár sapka esetleges megszüntetése és az ezzel járó költségnövekedések miatt.

Eddig mindenki ellenáll az áremelési kényszernek, mert nem akarják kockáztatni a forgalmukat, azonban a 25-30 százalékos emelésre valószínűleg rákényszerülnek, különben tönkremennek.

Kovács szerint az elmúlt két évben felhalmozódott annyi lakossági megtakarítás, ami elég fedezetet képes biztosítani a fogyasztási szint fenntartásához, mivel a korlátozások utáni időszakban az emberek igyekeznek a lehetőségeikhez mérten jól érezni magukat, így szívesen költekeznek.

Az viszont már az iparkamara elnöke szerint is kérdés, hogy a háború hatásai – a megcsappanó ukrán gabona- és takarmánynövény-export, az esetleg elzáródó orosz gázcsapok, az akadozó acéltermelés – nyomán elkerülhetetlenné váló, az élet minden területén jelentkező drágulás mekkora mértékben fogja majd vissza a fogyasztást. Példaként egy családi ebédet említett, ami a jelenleg egy négytagú asztaltársaságnál nagyjából 15-20 ezer forintba kerül, ezért pedig nem fognak 25-30 ezer forintot kifizetni, még akkor sem, ha a jóval nagyobb végszámlán a vendéglős egy forinttal sem keres többet.

„A nyár vízválasztó lehet az idén, fontos lenne belföldön tartani a turistákat, hogy ne külföldre vigyék a pénzüket, hanem tartsák életben a vendéglátóipart”

– fogalmazott Kovács László.

Az ipartestület elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a vendéglátástól függ közvetlenül és közvetve – családtagokkal együtt – félmillió ember megélhetése, ezért fontos volna a korábbiakhoz hasonlóan sikeres turisztikai kampányokkal itthon tartani a belföldi vendégeket.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: