Otthon / Friss hírek / Másodszorra sem engedte át a kiskorúak nemátalakító műtétjéről szóló népszavazási kérdést a Kúria

Másodszorra sem engedte át a kiskorúak nemátalakító műtétjéről szóló népszavazási kérdést a Kúria

Szerdán ismét döntött a Kúria kormány ötödik népszavazási kérdésének ügyében, ami arról szólt, hogy kiskorúak számára is elérhetőek legyenek-e nemátalakító kezelések, írja a TASZ szerdai közleményében.

A szervezet emlékeztetett: a Kúria már korábban kimondta, hogy ebben a kérdésben nem lehet népszavazást tartani, azonban a döntés nem vált véglegessé, mert a kormány megtámadta azt az Alkotmánybíróságon, mondván, hogy a Kúria döntése a tisztességes eljáráshoz való jogát sérti.

“Az Alkotmánybíróság a kormánynak adott igazat: megsemmisítette a Kúria végzését, emiatt pedig új eljárás indult. A Kúria szerdai döntésében kitartott amellett, hogy a kérdés nem hitelesíthető. Bár a kormány hosszasan taglalta, hogy a kérdést hogyan kell érteni, a Kúria szerint, ha a kérdést feltevő szerint más az értelme a kérdésnek, mint ami abból egyébként következik – azaz, amire a szavazópolgárok gondolnának –, akkor a kérdés megfogalmazása nem egyértelmű

– írták.

A kérdésből sem a „nemátalakító kezelések”, sem az „elérhetőség” tartalma nem világos, jelezte a TASZ, így az sem a választópolgárokat, sem a törvényhozót nem állítaná világos döntés elé.

“A Kúria döntése ezzel szemben világos beszéd, erről a kérdésről népszavazást alkotmányosan nem lehet tartani

– fogalmaztak.

 

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: