Otthon / Friss hírek / Szakított Putyinnal a Kreml egyik befolyásos politikusa
A kép forrása: internet

Szakított Putyinnal a Kreml egyik befolyásos politikusa

A Bloomberg értesülése szerint Anatolij Csubajsz orosz gazdasági vezető, klímaügyi megbízott és az elnök külkapcsolataiért felelős megbízott lemondott tisztségéről és elhagyta az országot. A hírügynökség két beavatott személyre hivatkozik, akik szerint Csubajsz ellenzi az Ukrajna elleni agressziót – idézi az euronews.

A 66 éves Csubajsz a 1990-es években gazdasági reformerként és a privatizációk irányítójaként előbb Borisz Jelcin bizalmasa és pénzügyminisztere volt. Később ő is segítette Putyin hatalomra jutását, így megmaradhatott a kormányzatban. Két évtized alatt szoros kapcsolatokat épített nyugati vezetőkkel és tisztviselőkkel. Magas állami vállalatoknál töltött be vezető állásokat, és 2020-ban őt nevezte ki az elnök a fenntartható fejlődésért felelős megbízottnak is.

Széleskörű feladatai között Csubajsz tíz éven át vezette a RAO energetikai vállalatot, ami Oroszország áramtermelésének 90 százalékát felügyelte. Tagja volt a JPMorgan Chase nevű amerikai befektetési bank tanácsadó testületének, és Dmitrij Medvegyev elnöksége alatt az orosz nanotechnikai fejlesztések felelőse is volt.

Csubajszt a világ 100 legbefolyásosabb gazdasági szereplője között tartják számon – olvasható a portálon.

 

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: