Otthon / Friss hírek / Nagyatádi rendőrkapitány: idén az ittas járművezetők és a gyorshajtók kiszűrése kiemelt cél

Nagyatádi rendőrkapitány: idén az ittas járművezetők és a gyorshajtók kiszűrése kiemelt cél

A lehető legjobbra értékelte a somogyi rendőr-főkapitány a Nagyatádi Rendőrkapitányság tavalyi munkáját. Az állomány nyomozáseredményessége majdnem elérte a 90 százalékot – derült ki a tegnapi beszámolón.

A képviselő-testület ülésén számolt be a város közrendjének, közbiztonságának helyzetéről dr. Györkös Balázs rendőr alezredes. Ebből kiderült: Nagyatádon 113-ról 88-ra csökkent a nyilvántartott bűncselekmények száma 2020–ról 2021. évre. Ugyanekkor a kapitányság két járást (nagyatádi és csurgói) magában foglaló illetékességi területén 419-ről 594-re nőtt. A látványos statisztikai ugrást főleg egy 152 károsultat érintő csalássorozat okozta.

Az adatok szerint a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 143-ról 116-ra csökkent, csaknem 19%-kal. Nagyatádon 30-ról 32-re nőtt.

Lényegesen, több mint 37%-kal csökkent a kiemelten kezelt bűncselekmények száma Nagyatádon (53-ról 33-ra): kevesebb testi sértés (6), rongálás (2) és lakásbetörés (1) történt, a lopások száma (a betörésessel együtt) pedig 38-ról 18-ra csökkent.

A nem kiemelt bűncselekmények között még mindig sok az ittas vezetés (16).

A rendőrkapitányság nyomozáseredményessége összességében a 2020. évi 74,4%-ról 89,6%-ra emelkedett tavaly. Az állomány munkájáról szólva Molnár Gábor megyei rendőrfőkapitány hangsúlyozta az ülésen: a lehető legjobb értékelést kapta a Nagyatádi Rendőrkapitányság.

A személyi sérüléssel járó közlekedési baleset 62-ről 51-re csökkent a kapitányság területén. Ezekben 70 ember sérült meg (2020-ban 91). A balesetek legfőbb okai közé tartozik továbbra is a gyorshajtás (27). A beszámoló szerint baleseti gócpontok ugyan nem alakultak ki, de balesetveszélyesnek tekinthető a 68-as számú főútvonal.

A kapitányságvezető úgy fogalmazott: kiemelt feladatnak tekinti idén a közlekedésbiztonság javítását: az ittas járművezetők és a gyorshajtók kiszűrését. Tervezik a menet közbeni sebességmérés alkalmazását, a főkapitány pedig javasolta az önkormányzatnak egy vagy két traffibox telepítését a városban.

A képviselők felhívták a figyelmet, hogy a kerékpárút átadásával számítani lehet Nagyatádon a biciklis forgalom jelentős növekedésére. Ormai István polgármester pedig azt mondta, a taranyi-berzencei átkötő út átadását követően azt tervezik, hogy a Berzence felől érkező kamionokat nem engedik be a belvárosba, hanem átvezetik őket az elkerülőre. Erről még előzetes egyeztetést is folytatnak majd a közúttal. A polgármester megköszönte a rendőrség munkáját, kijelentette, tudatos vezetői munka látszik a kapitányság eredményessége mögött. Úgy fogalmazott, jó érzés van bennünk, hogy egy ilyen nyugalmas városban élhetünk.

Fotók: Batta Zsolt Iván
Fotók: SMRFK

atadhir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: