Otthon / Egészségügy / Döntött az EU: a kiskorúakra ezentúl nem vonatkozik az oltási igazolványok 270 napos elfogadási időszaka

Döntött az EU: a kiskorúakra ezentúl nem vonatkozik az oltási igazolványok 270 napos elfogadási időszaka

A kiskorúak mentességet kapnak az oltási igazolványokra vonatkozó, 270 napos elfogadási időszak alól – derült ki az Európai Bizottság által jóváhagyott, a koronavírus elleni védettséget bizonyító uniós igazolványról szóló rendelet kedden közzétett módosításából.

Az MTI azt írja, az uniós oltási igazolványokra vonatkozó új szabályok értelmében a kiskorúak ezentúl mentesülnek az alapoltási sorozat befejezését feltüntető oltási igazolványok 270 napos elfogadási időszaka alól.

Ennek értelmében

az oltási igazolványok elfogadására vonatkozó, egységesen 270 napban meghatározott időszakot mostantól csak a 18 éves és a 18 évnél idősebb emberek esetében kell alkalmazni.

A tagállamoknak április 6-ig kell végrehajtaniuk a szükséges technikai kiigazításokat ahhoz, hogy a kiskorúakra vonatkozó mentességet alkalmazzák – tették hozzá.

Február 1-jén lépett hatályba a koronavírus elleni védettségről szóló uniós igazolványokra vonatkozó rendelet módosítása, amely az uniós tanúsítványok esetében 9 hónapos, azaz 270 napos érvényességi időt állapít.

Az április 6-tól már csak a 18 éven felüliekre érvényes szabályok szerint az egydózisú vakcinák esetében a 270 napos standard elfogadási időszak az első és egyben egyetlen oltóanyagdózis felvételekor veszi kezdetét.

Közölték, a kétdózisú vakcinák esetében a 270 napot vagy a második oltás beadásától kell számítani, vagy pedig – az oltást biztosító tagállam oltási stratégiájának megfelelően – attól a naptól, amikor a fertőzésen már átesett személy felveszi a kétdózisú oltóanyag első adagját. A tagállamok nem írhatnak elő eltérő elfogadási időszakot az Európai Unión belül utazók vonatkozásában. A standard elfogadási időszak nem vonatkozik az emlékeztető oltásokra.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: