Otthon / Egészségügy / Újra megnőtt a kórházak adóssága

Újra megnőtt a kórházak adóssága

Kevesebb beteget látnak el akkora állami támogatással, amennyit 2019 havi átlagában kaptak, mégsem tudják fizetni a beszállítóikat.

Február végén 13 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak az egészségügyi ellátók – idézi a Népszava a Magyar Államkincstár legutóbbi adatait, amelyek között az egyetemi klinikák kifizetetlen számlái nem is szerepelnek, tavaly óta ugyanis alapítványi formában üzemelnek.

A havi 4-5 milliárd forintos tartozás úgy alakul ki, hogy az állam átalányfinanszírozást nyújt, a kórházak tehát annyi pénzt kapnak, amennyit 2019 havi átlagában. Pedig körülbelül harmadával kevesebb beteget fogadnak, mint a járvány előtti években.

Annak ellenére emelkedett nagyot a tartozás, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2020 elején azt közölte: a kórházak nem növelhetik az adósságaikat. Akkor – emlékeztetett a lap – kormányhatározat is született arról, hogy a gyógyító ellátásokat értékén kell finanszírozni, de ezt nem teljesítették. Sőt nemhogy a finanszírozás elemeit nem igazították ki, az ellátás költségeit sem mérte fel eddig senki.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: