Otthon / Friss hírek / Hiába állítja Orbán, akkor sem küldhetnénk katonákat Ukrajnába, ha akarnánk
Budapest, 2012. október 4. Önkéntes tartalékos katonák eskütételhez sorakoznak a Hõsök terén 2012. október 4-én. Szeptember 24-én közel 1300 fõ önkéntes mûveleti tartalékos katona kezdte meg a tíznapos szakfelkészítést, amelynek zárásaként három helyszínen (Budapest, Tata, Debrecen) ünnepélyes katonai esküt tettek. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hiába állítja Orbán, akkor sem küldhetnénk katonákat Ukrajnába, ha akarnánk

Orbán Viktor és a Fidesz stratégiát váltott, az elmúlt napokban már azzal kezdték riogatni az embereket, hogyha nem a Fidesz nyer, akkor Ukrajnába küldik meghalni a magyar fiatalokat. Nyilvánvalóan ez egy bődületes baromság, de a kormánymédia vélhetően nem véletlenül kezdte ezt el mantrázni. A valóság azonban az, hogy erre akkor se lenne lehetősége hazánknak, ha akarná. 

A NATO- és az Egyesült Államok is jelezte, hogy akármi történik nem lesz nyugati fegyveres beavatkozás. Tehát, nem lesz légtérzár és nem akarnak katonákat – köztük magyar honvédeket – küldeni a konfliktusba. Ennek az az oka, hogy a NATO és Oroszország közötti esetleges katonai konfliktus azonnal egy harmadik világháborúhoz vezetne.

Ugyanígy szintén nem fogja támadás érni Magyaroszágot sem, mivel NATO-tagállam. Ha az oroszok megtámadnának minket azon nyomban az 5. cikkely miatt az orosz haderő szembe kerülne a brit, a francia vagy az amerikai haderővel is.

Szállítunk-e fegyvert Ukrajnába?

A Magyar Közlöny szerint a magyar kormány minden támadó és védekező fegyverszállítmányt átenged az ország területén, csak a „halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszerelések” nem mehetnek közvetlenül Ukrajnába, minden más igen. 

Tehát, közvetlenül a magyar-ukrán határon nem mennek át a fegyverszállítmányok, de a magyar-román határon, illetve a magyar-szlovák határon átmehetnek, ahonnan aztán mehet tovább Ukrajna felé a szállítmány.

A magyar kormány engedélyezte a „halálos erők” transzferét is – csak például az EU- és NATO-tag, tehát szövetséges Románián keresztül. Összefoglalva: Magyarország cselekvően támogatja, hogy az Európai Békekeretben fegyverek érkezzenek Ukrajnába.

Rácz András a Válasz Online podcastjében elmondta, hogy a Kárpátalján keresztüli hadfelszerelés-szállítás stratégiailag amúgy sem indokolt a rossz minőségű utak, a megmászandó hegyek és más infrastrukturális nehézségek miatt. A szállítás sokkal egyszerűbben megoldható a hosszabb és kevésbé bonyolult lengyel–ukrán határon.

Kormányhatározat
Kép: Válasz Online
alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: