Otthon / Friss hírek / Itt vannak a kaposvári fideszes trollhálózat tagjai

Itt vannak a kaposvári fideszes trollhálózat tagjai

Komplett fideszes trollhálózat működik Kaposváron, amit lejárató kampányokra, dezinformálásra és az online térben folytatott beszélgetések ellehetetlenítésére használnak.

Kifejezetten a választások befolyásolására hozták létre Kaposváron azt a fideszes trollhálózatot, amit aktívan 2019-ben, az önkormányzati választások előtt kezdtek használni. Természetesen már korábban is volt hasonló tevékenység, de nem volt tömeges és nem volt ennyire kiterjedt.

A központ

A trollhálózat két fideszes Facebook oldal köré szerveződik:

ezek a Kaposvári Fricska és a Csak Hogy Tudd nevezetű oldalak.

Mindegyiknek van weboldala is, amit döntően azért hoztak létre, hogy hirdetéseket tudjanak indítani a Facebookon. Az alábbi képen látható, hogy ebben az évben eddig több, mint 900 ezer forintot költöttek hirdetésre a két oldalon, ennek döntő többségét az utóbbi 30 napban. A hirdetések kizárólag az ellenzék lejáratására korlátozódnak, egyéb tartalom nem jelenik meg sem az oldalakon, sem a hirdetésekben.

Kaposvári Fricska létrejötte 2015 körülre tehető. Ebben az időszakban még nem fejtett ki nagyobb aktivitást, egészen a 2019-es önkormányzati választásokig, de ekkor is csak pár százan követték. Igazán az ellenzéki előválasztásra és a 22-es országgyűlési választásra fejlesztették fel, hiszen hirtelen, pár százról közel 4000 főre duzzadt a követőtábora. A Facebook oldal és a weboldal mögött nem tudni, személy szerint ki áll, és, hogy ki a felelős kiadójuk. Kizárólag az ellenzéki szereplőket lejárató, fideszes tartalmak vannak az oldalon.

A Csak Hogy Tudd nevű troll oldal létrejötte 2020 októberére tehető. Ekkor még a helyi önkormányzati képviselők voltak a célkeresztben. Válogatott mocskolódások jelentek meg Bereczki Dávidról (Momentum) és Felder Frigyesről (LMP), majd ahogy jött az ellenzéki előválasztás, ráfordultak dr. Varga István és Horváth Ákos Ervin lejáratására. Mikor eldőlt, hogy dr. Varga István lesz az ellenzék közös jelöltje, napi szintű mocskolódás kezdődött mind a weboldalon, mind a Facebook oldalon. Természetesen a Csak Hogy Tudd esetében sincs impresszum, nem lehet tudni, ki felel az oldalért.

A hálózat

A kaposvári fideszes trollhálózat két központi eleme köré szerveződtek a Facebookos álprofilok, akiknek az a dolguk, hogy mindenhol továbbosszák a tartalmakat, illetve lájkolják és hozzászóljanak a bejegyzésekhez. Az álprofilokat is évekkel ezelőtt hozták létre, látszik, hogy tudatosan készültek a választásokra. Jelenleg 12 aktív álprofil van, de voltak korábban mások is, csak azok már lelepleződtek. Az összes kaposvári álprofil

valós kaposvári személyeket jelölt be ismerősnek, köztük számos, közismert ellenzékit is.

Tehát sok, köztudottan ellenzéki érzelmű személy van az ismerőseik között. Sokuknak több ezer ismerőse is van. Onnan lehet tudni, hogy álprofilokról van szó, mivel a saját üzenőfalukon látható megosztásaik döntő többsége erről a két fideszes trolloldalról származik.

Ki irányíthatja a hálózatot?

Azt, hogy konkrétan ki hozta létre az álprofilokat, csak egy rendőrségi nyomozás, illetve az adott személy vallomása tudná hitelt érdemlően bizonyítani, de fel tudunk rajzolni egy személyiségképet, hogy milyen típusú ember az, aki létre tud hozni egy ilyen hálózatot, és képes azt működtetni is. Először is, mindenképpen rendelkeznie kell erős – de nem minőségi – média és közösségi média ismeretekkel, hiszen sok tartalmat kell előállítani, illetve számos álprofilt, hirdetést, megosztást, kommentet kell kezelnie. Másodszor, biztos és naprakész közéleti tudással kell rendelkeznie, hiszen közéleti szereplőkről ír, akiknek ismernie kell az előéletét is. Erre minimum a 40-es éveihez közelítő, a helyi közélettel hivatásszerűen foglalkozó személy alkalmas. Harmadszor, egzisztenciálisan függő viszonyban kell lennie a Fidesztől, vagy a fideszes holdudvartól, hiszen még egy ekkora trollhálózat naprakész működtetéséhez is napi szinten több óra szükséges, amit egy 40-es éveiben járó, vagy idősebb, piaci munkahelyen dolgozó személy képtelen lenne megcsinálni. Ezt csak az tudja koordinálni, aki a Fidesz, vagy a fideszes holdudvar alkalmazottja, és ez a tevékenység is hozzátartozik a feladataihoz. Negyedrészt, az sem egy elhanyagolható szempont, hogy az illetőnek érzelmi kötődése is van a Fidesz felé, hiszen csak egy pszichopata képes érzelmek nélkül működtetni egy ekkora befolyásolási hálózatot.

Tehát egy olyan személyről lehet szó, aki

érzelmileg lazábban, egzisztenciálisan erősebben kötődik a Fideszhez, vagy holdudvarához, jól ismeri a kaposvári közéletet, minimum 40 év körüli, és erős közösségi média ismeretei vannak, illetve képes folyamatosan tartalmat gyártani.

A hálózat tagjai

Az alábbi képen mutatjuk, álprofilokról is van szó. Azt javasoljuk, ha véletlenül valaki visszajelölte ezeket a profilokat, vonja vissza a jelölést, illetve ne beszélgessenek ezekkel a profilokkal, mert semmi értelme. Ha jelennek meg új fideszes álprofilok, frissítjük a nyilvántartásunkat, melyet folyamatosan közzé is fogunk tenni.

kpsvr.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: