Otthon / Friss hírek / Brüsszelben az egyik fő téma a magyar választás

Brüsszelben az egyik fő téma a magyar választás

„A vasárnapi magyarországi választás tétje világos: Európa vagy Putyin” – mondta Márki Zay Péter a Politico Brussels Playbook napi hírlevelének, amely az EU fővárosában az adott napon a legfontosabb híreket, történéseket veszi sorra. Ebben egy külön alfejezetet szenteltek ma Magyarországnak, „Minden szem Budapesten” címmel. Megszólaltatták Ujhelyi Istvánt is, aki óvatos optimizmussal azt mondta, hogy minden lehetséges vasárnap.

A Politico nem csak egy magyarországi helyszíni riporttal jelentkezett be pénteken a vasárnapi országgyűlési választások előtt, a szokásos reggeli hírlevelében is foglalkozik azzal. Mint írja, a vasárnapi választás tétje az, vajon Orbán Viktor elnyeri-e megszakítás nélküli negyedik megbízatását. A közvélemény-kutatások az ő győzelmét jelzik. A Politico megjegyzi, hogy őt segítette az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború és a „szófogadó” média.

Megszólaltatták Márki-Zay Pétert, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjét is, aki leszögezte, „ A választás tétje világos: Európa vagy Putyin” Hozzátette: „Magyarország Európához tartozik”. Márki-Zay a héten levelet írt az EU vezetőinek, Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, Charles Michelnek az Európai Tanács elnökének és Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének, s ebben – mint az a Brussels Playbook birtokába került dokumentumból kiderül – a többi között azt írta, hogy az ellenzék győzelme esetén Magyarország azonnal csatlakozik az Európai Ügyészséghez és helyreállítja a jogrendet az országban. „Az általam vezetett kormány tisztában van azzal, hogy Magyarország jövője az EU-ban van, s azzal is, hogy ’Brüsszel’ nem az ellenségünk, amit meg kell állítanunk”.

Megszólalt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő is, aki szerint nagyon szoros a verseny. Mint mondta, „Nem lehetünk magabiztosak, tekintetbe véve, hogy kemény harc folyik, ellenszélben, de igen, optimista vagyok”. Rámutatott, az üzenetek eljuttatása a legfontosabb, mivel „a Fidesz-vezérelte közmédia tiszta kremlini propagandagépezet, a tények nem számítanak”. Hozzátette: „a fő feladatunk ennek az ellensúlyozása – ezt a szociális média, a választókkal való közvetlen kontaktok, és minden olyan eszköz igénybevételével tudjuk elérni, ami még rendelkezésünkre áll az autokráciában ellenzékként töltött 12 év után”.

A Politico megjegyzi, hogy a Márki-Zay Péter köré tömörült hat ellenzéki párt kihívása leváltani Orbánt, akinek sikerült lerázni magáról a putyini kapcsolatot, s olyan színben feltüntetni magát, mint akinek a vezetésével Magyarország ki fog tudni maradni a háborúból.

Az összefoglaló egyébként beszámol az eddigi legutolsó mocskos játszmáról, arról, hogy részben megégett és megrongált szavazólapokat találtak Erdélyben. Emlékeztet a portál arra, hogy jó tíz éve Orbán szavazati jogot adott a nem Magyarországon élő magyar kisebbségnek, amivel növelte saját győzelmi esélyeit. Az ellenzék felháborodott ezeknek a levélszavazatoknak a megrongálásán és szemétbe dobásán, s követelte az összes levélszavazat megsemmisítését.

A portál megemlíti azt is, hogy nem csak országgyűlési választásokat tartanak vasárnap, ezzel együtt népszavazás is lesz, arról, hogy legyenek-e az iskolákban szülői egyetértés nélküli szexuális orientációs előadások. Orbán ezt azért akarta, hogy szélesítse szavazóbázisát, de a népszavazás csak akkor lesz érvényes, ha a lakosságnak legalább a fele részt vesz rajta.

 

Forrás: Hírklikk

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: