Otthon / Friss hírek / Nyárig nem jön uniós pénz Magyarországra – hazugság volt Orbán levele

Nyárig nem jön uniós pénz Magyarországra – hazugság volt Orbán levele

Nyár közepéig biztosan nem érkezik uniós pénz Magyarországra ha Orbánék maradnak. Ha nyernek, de nem számolják fel a korrupciót, nem állítják helyre a jogállamot, akkor utána se.

Ágostházy Szabolcs két hete tárgyalt az Európai Bizottság képviselőivel Brüsszelben. Az uniós testület részéről világosan kinyilvánították, hogy

a nyár közepénél hamarabb még a legjobb esetben sem részesülhet Magyarország az uniós helyreállítási alap (RRF) forrásaiból.

A Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára lényegében elfogadta a Bizottság álláspontját – értesült az Azonnali.

Ennek ellenére Orbán Viktor március 18-án levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság német elnökének. Erről a 444.hu számolt be elsőként, a lap információit Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan is megerősítette. Orbán Viktor a levélben kérte, hogy Magyarországnak a koronavírus-járvány miatt létrehozott uniós gazdasági helyreállítási alapból

biztosítsák az összesen 5800 milliárd forintnyi pénz nemcsak annak 43 százalékát jelentő vissza nem térítendő támogatást, hanem a kedvezményes hitelként felvehető 57 százalékos részt is.

A levél nyilvánosságra kerülése után egy nappal a Bizottság azt közölte: nem levelekre, hanem konkrét tervekre van szüksége első körben.

Az Azonnali információi szerint éppen a konkrét tervekkel van baj a már régóta várt vissza nem térítendő támogatások esetében is.

Ezekről már hosszú hónapok óta folynak a tárgyalások, és még mindig nem sikerült megegyezni: a Fidesz azt állítja, hogy többek között a tavaly nyáron elfogadott, általuk gyermekvédelminek mondott törvény miatt, de a Bizottság jogállamisági kérdéseket miatt, és a saját pénzügyi érdekeinek védelme miatt tarthatja vissza a kifizetéseket.

Valószínűleg a kormány hazudik és valóban a visszás közbeszerzésekkel, melyeket rendre a NER-közeli cégek nyernek, illetve a korrupció kritikus mértékével magyarázza a Bizottság, hogy miért nem adott zöld utat a magyar tervnek, amit a Politico már novemberben megírt két uniós döntéshozóra hivatkozva.

Emellett az Azonnali információi szerint, a Bizottságnak számos antikorupciós javaslata van – például a közbeszerzési törvény módosítására, vagy a közérdekű adatok hozzáférhetővé tételére –, amit a kormány eddig elutasított. A 444.hu azt írta, Ágostházy Szabolcs már jelezte: a kormány a megegyezés érdekében már hajlandó a módosításokra.

Csakhogy az Azonnali, egy a tárgyalásokra rálátó magyar forrása szerint mostanra az az abszurd helyzet állt elő, hogy

a külső körülmények változtak meg annyira, hogy újra kell írni a terveket,

hiszen az azokat megalapozó háttérszámítások teljesen elavultak.

„Többek között az energiabiztonság, energiahatékonyság témakörében komoly probléma, hogy a kormány egy sor háttérszámítást a rezsicsökkentett árakkal számolt, de mára nyilvánvalóvá vált, hogy ezeket lehetetlen tartani, így újra kellene számolni az egészet”

– mondta a lap informátora, hozzátéve, hogy ezekkel természetesen Ágostházy Szabolcsék is tisztában vannak.

Brüsszelben úgy számolnak, hogy a leggyorsabb forgatókönyv szerint nyár közepe előtt semmiképp sem születhet megállapodás és nem indulhat meg a pénz folyósítása. De ez a legoptimistább forgatókönyv, hiszen a választások utáni átszervezések, még hónapokra kitolhatják a támagatás érkezésének időpontját.

Mint ismert, az Európai Bizottság még a 2020-ban kitört koronavírus-járvány miatt döntött úgy, hogy létrehozza a Helyreállítási Alapot (RRF), amiben a járvány miatti gazdasági veszteségeket kívánják ellensúlyozni. Egyébként nem Magyarország az egyedüli, amelynek még nem fogadták el az RRF-tervét – ugyanebben a cipőben jár például Lengyelország is.

 

Forrás: Azonnali.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: