Otthon / Friss hírek / Húsvét után megvonhatják az EU-s pénzek egy részét Magyarországtól

Húsvét után megvonhatják az EU-s pénzek egy részét Magyarországtól

Az Európai Bizottság (EB) elnöke várhatóan már ma bejelenti az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, hogy két hét múlva elindítják a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben – értesült a Népszava helyi forrásoktól.

A lap szerint Ursula von der Leyen elnök által vezetett testület ezúttal kizárólag a magyar kormányt fogja célba venni, a lengyellel egyelőre nem foglalkozik.

A körülbelül hat-nyolc hónapig tartó folyamat végén uniós forrásokat fizettethetnek vissza vagy vonhatnak meg hazánktól, ha úgy ítélik meg, hogy a jogállamiság normáinak megsértése miatt kár érte az uniós költségvetést.

A pénzmegvonás egyaránt vonatkozhat az EU büdzséjéből és helyreállítási alapjából származó forrásokra.

Bár az EB nyilvánosan cáfolta, hogy döntésének időzítését politikai megfontolások vezérelnék, mindenki biztosra vette, hogy a “jogállamisági fékre” csak a magyarországi parlamenti választások után fog rálépni.

“Az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendelet” 2021. január 1-je óta van hatályban, de még sehol sem alkalmazták, mert a döntéshozók a jogszerűségéről február 16-ikán meghozott bírósági ítéletre vártak. Ebben a bírák érvényben hagyták az előírásokat, megerősítve, hogy azok megfelelnek a közösségi jognak. A rendelet értelmében az Európai Bizottságnak kell elindítania az eljárást, ha úgy ítéli meg, hogy súlyosan és bizonyíthatóan sérülnek az EU költségvetési érdekei. A hosszú folyamat végén a tagállamok pénzügyminisztereiből álló EU Tanácsnak kell döntenie arról, hogy pénzügyi szankciókkal sújtsák-e az érintett országot.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: