Otthon / Friss hírek / Özönlenek a levélszavazatok, külképviseleti urnák az NVI-be
Kolozsvár, 2018. március 26. Az április 8-i országgyûlési választásra leadott levélszavazatokat tartalmazó urna a kolozsvári fõkonzulátuson 2018. március 26-án. Ezen a napon és csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. A 118 külképviselet közül csak a 12 kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Kijev, Lendva) lehet átvenni a szavazási levélcsomagot. Lehetõség van arra, hogy a szavazólap és a nyilatkozat kitöltése után a választópolgár a külképviseleten leadja szavazatát. A levélben szavazók csak országos pártlistára szavazhatnak. MTI Fotó: Biró István

Özönlenek a levélszavazatok, külképviseleti urnák az NVI-be

A külképviseleti urnák túlnyomó többsége már szerda délelőttre megérkezett a Nemzeti Választási Irodába (NVI).

A jogszabály szerint a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak a szavazás utáni negyedik nap, azaz ez esetben csütörtök éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez.

Szerda délelőttre a külképviseletek túlnyomó többségétől már megérkeztek az urnák, már csak Hongkongból, Ho Si Minh-városból, Vientiánból, Canberrából, Melbourne-ből, Wellingtonból, Hanoiból, valamint Londonból, Edinburgh-ból és Manchesterből várják az urnákat, amelyek több mint 9800 szavazatot tartalmaznak.

A szavazás napján külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország nagykövetségein és konzulátusain szavazhattak, összesen 97 ország 145 külképviseletén. Sanghajban a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megtartani a voksolást. A külképviseleti névjegyzékben 65 480-an szerepeltek, közülük 57 623-an el is mentek szavazni.

Amint megérkezik a tíz külképviseletről is az urna, az NVI munkatársai valamennyit felbontják és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosítják a szavazatokat, amelyeket azután – az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt – eljuttatnak a 106 országgyűlési egyéni választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához.

Az átjelentkezéssel szavazók voksai már hétfőn megérkeztek az NVI-hez, az iroda munkatársai jelenleg ezeket válogatják szét a választókerületek szerint.

A kijelölt 106 szavazatszámláló bizottságnál az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait bekeverik a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálják meg a szavazatokat.

Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

A parlamenti választás országos listás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állapítja meg az országos listás választás területi részeredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján, legkésőbb a szavazást követő 19. napon, azaz április 22-én.

A népszavazás eredményét az NVB a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek és levélben leadott szavazatok megszámlálásáról kiállított jegyzőkönyv alapján állapítja meg.

Jönnek a levélszavazatok is

Az NVI szerda reggeli adataiból az is kiderül, több mint 316 ezer levélszavazat érkezett az NVI-hez, ebből több mint 200 ezret már felbontottak, és ezek közül csaknem 171 ezerben volt érvényes az azonosító nyilatkozat.

Az NVI-hez postán több mint 36 ezer levélszavazat érkezett, a külképviseleteken 278 ezret adtak le, míg a magyarországi országgyűlési egyéni választókerületek székhelye szerinti választási irodákban 1500-at.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhattak, az NVI 456 129 választópolgárt vett fel a levélben szavazók névjegyzékébe. A szerda reggeli adatok szerint 316 754 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez, ennek 63,56 százalékát már felbontották és ellenőrizték a válaszborítékban lévő, a választópolgárt azonosító nyilatkozatot.

Az ellenőrzött levélszavazatok közül 171 524-ben találtak érvényes azonosító nyilatkozatot, 29 819-ben pedig az vagy érvénytelen volt, vagy hiányzott a borítékból.

A feldolgozottság jelenlegi állása alapján az érvényes szavazási iratokban lévő szavazólapok száma 139 841, ebből 139 334 érvényes.

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: