Otthon / Friss hírek / Tiltakozik a fideszes médiahatóság az ellen, hogy az EU ellenőrizze a szabad sajtó működését

Tiltakozik a fideszes médiahatóság az ellen, hogy az EU ellenőrizze a szabad sajtó működését

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatja a tömegtájékoztatás szabadságáról szóló európai jogszabály (EMFA) megalkotását, amennyiben az csak alapvető szabályokat és garanciális feltételeket rögzít, de a részletszabályok megalkotását a tagállamokra bízza.

Az NMHH aggályait fejezte ki, mert meglátása szerint – többek között a piacra lépési mechanizmusok, a közszolgálati média működése és az állami hirdetések esetében – kérdéses és vitatható a tervezett szabályozás jogalapja, kerete és terjedelme – írták.

“A médiaszabályozásban az uniós jogalkotási hatáskör nem bővíthető korlátlanul, nem terjeszthető ki a teljes médiarendszerre, mert ez kizárólagos tagállami hatásköröket sérthet”

– szögezték le, kiemelve: ezekben az esetekben az uniós fellépés sértheti a tagállamok szuverenitását, valamint a tagállami jogalkotási hatásköröket.

Az NMHH-t nyilvánvalóan azért aggasztják a folyamatok, mert uniós befolyás esetén nem hagynák szó nélkül például azt, hogy

  • a közmédia konkrétan a Fidesz propagandaeszközeként működik,
  • állami hitelekből felvásárolják, egységesítik majd a Fideszhez csatolják a teljes hazai sajtót,
  • a piacképtelen fideszes sajtó finanszírozását közpénzből működő állami cégek hirdetéseivel finanszírozzák,
  • és kormányzati hirdetménynek álcázva további közpénzeket költenek a Fidesz reklámjaira a sajtóban és a sajtón kívül is.

Az NMHH persze felhívta a figyelmet arra is, hogy az eltérő kulturális hagyományok, jogrendszerek és médiapiaci sajátosságok miatt a tagállamok sajtó- és médiapiaca is lényegesen különböző. Emiatt úgy vélik: a szektorban működő szereplők uniós szintű megerősítése és támogatása kérdésében a lehető legnagyobb körültekintéssel kell eljárni az általános érvényű uniós szabályozás kialakítása helyett.

“Különösen igaz ez a kiegyensúlyozott tájékoztatásra, a közszolgálati médiaszolgáltatásra, az állami hirdetésekre és a piacra lépési feltételekre” – emelték ki, hiszen az egész Orbán-rendszer sikere az évi több százmilliárd forintból működő propagandaeszközöknek köszönhető; ennek stabilitása létfontosságú a jövő választásai esetén is.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: