Otthon / Friss hírek / Dán megfigyelők az erdélyi levélszavazásról: Sok esetben egynél több szavazólapot dobtak be, anélkül, hogy a tisztviselők megállították volna őket
Person voting

Dán megfigyelők az erdélyi levélszavazásról: Sok esetben egynél több szavazólapot dobtak be, anélkül, hogy a tisztviselők megállították volna őket

A választások megfigyelésével foglalkozó Silba, egy dán civil szervezet két megfigyelőcsoportot is küldött Kolozsvárra, hogy az erdélyi magyarok levélszavazását monitorozzák a magyar parlamenti választásokon. A Hang azt írja, gyorsjelentésük lesújtó képet ad a folyamatról.

Jelentésük szerint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnál nem hagyományos szavazóurnát, hanem egy kivágott kartondobozt használtak, a személyes adatokat tartalmazó nyomtatványokat bárki számára látható helyen tartották, a falvakból származó levélszavazatokat pedig a szavazóhelyiségben lévő hűtőszekrényen tartották lezáratlanul és bárki számára hozzáférhetően.

Megfigyelésük szerint a kolozsvári konzulátuson sem volt pecsét a szavazóurnán, de azt is problémásnak vélik, hogy a falvakból civil szervezetek gyűjtötték a szavazatokat, amiket aztán dobozokban, jegyzőkönyv nélkül vitték el a konzulátusra.

A jelentésükben az is szerepel, hogy láttak egy idős férfi a felesége nevében, egy nőt pedig a fia nevében szavazni, és olyat is láttak, hogy valaki egyszerre tíz szavazatot dobott be.

„A levélszavazáson rendelkezésre álló szavazólapok és borítékok száma majdnem kétszerese volt a konzulátuson regisztrált választópolgárok számának, ami potenciálisan elég problémás lehet a fel nem használt szavazólapokkal való visszaélés miatt” – áll a jelentésben.

„Sok esetben megfigyeltük, hogy az emberek egynél több szavazólapot dobtak be, anélkül, hogy a tisztviselők megállították volna őket. 10:29 és 11:31 között 7 szavazó dobott be egynél több szavazólapot, 11:52 és 12:38 között pedig 6 szavazó dobott be egynél több szavazólapot. (…) Miután a szavazatokat megszámolták és kartondobozokba rakták, nem vitték őket a széfbe, hanem a konzulátus folyosóján hagyták őket éjszakára tárolni. A folyosón kívül lévő helyiségben az összes biztonsági kamerát ruhadarabokkal takarták el.”

444.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: