Otthon / Friss hírek / Mostantól repülőn szállítják Magyarországra a nukleáris fűtőanyagot Oroszországból

Mostantól repülőn szállítják Magyarországra a nukleáris fűtőanyagot Oroszországból

Szijjártó Péter külügyminiszter a NATO külügyminiszteri tanácsülése után élőzött Facebookon, és elmondta, hogy most nem egy NATO-hoz kapcsolódó, de „biztonsági ügyben” jelentkezett be.

Úgy fogalmazott, hogy „a biztonságnak több aspektusa is van, az energiaellátás biztonsága az egyik ilyen”, majd újra elismételte a kormány álláspontját, miszerint „nem támogatunk olyan kezdeményezéseket, amelyek adott esetben szankciók alá helyeznék az Oroszországból európába irányuló földgáz- vagy kőolajszállításokat”.

Ezután azzal folytatta, hogy „van a magyar energiabiztonságnak egy másik fontos eleme, a nukleáris energia”. Bejelentése szerint a paksi atomerőmű működéséhez szükséges nukleáris fűtőanyagot eddig vasúton szállították Oroszországból Ukrajnán keresztül, „azonban a háború miatt sajnos ez ellehetetlenült, ezért gondoskodni kellett az alternatív szállítási útvonaláról”. Emiatt mostantól repülőn szállítják Magyarországra a nukleáris fűtanyagot, az első ilyen szállítmány szerdán érkezett meg a pápai reptérre Belarusz, Lengyelország és Szlovákia légterén keresztül.

Szijjártó elmondása szerint ezzel a szállítmánnyal a következő „hosszú időszakra” garantálni tudják Magyarország biztonságát.Azt nem fejtette ki, hogy meddig tart ez a hosszú időszak. Azt viszont még hozzátette, hogy szerinte „Paks miatt kevésbé vagyunk kiszolgáltatva a világpiaci fejleményeknek”, az atomerőműnek pedig „nagy szerepe van a rezsicsökkentésben is”.

 

444.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: