Otthon / Friss hírek / Elképesztő tempóban nő a költségvetési hiány

Elképesztő tempóban nő a költségvetési hiány

Az államháztartás központi alrendszerének március végi hiánya 2309,4 milliárd forintra rúgott, szemben a tavaly ilyenkori 1144,1 milliárddal – adta hírül a Pénzügyminisztérium.

A választások előtti látványos állami pénzosztás márciusban is tovább duzzasztott a büdzsé hiányát. Korábban, februárban hatalmas, 1585 milliárd forintos költségvetési hiány alakult ki a jelentős kormányzati költekezés nyomán.

A központi alrendszer március végi hiánya 2309,4 milliárd forint volt, mivel a március havi deficit 875,7 milliárd forintra rúgott – derült ki a pénzügyi tárca adataiból. Így március 31-én a központi költségvetés 2331,4 milliárd forintos hiánynál, az elkülönített állami pénzalapok 39,2 milliárd forintos többletnél, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 17,2 milliárd forintos hiánynál tartottak. (Az idei egész éves hiánycél 3 152,6 milliárd forint.)

A gyorsközlés szerint magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest többek között a lakástámogatások, de meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra fordított összegek is. Nyugellátásokra 1340,4 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra 531,4 milliárd forintot biztosított a költségvetés március végéig.

PM szerint mindezek ellenére Magyarország őrzi költségvetési stabilitását. A magyar államadósság a vártnál jobban, a GDP 76,8 százalékára csökkent 2021-ben, míg a költségvetés hiánya 6,8 százalékos lett.

A jelenlegi háborús helyzetben kiemelkedően fontos, hogy a magyar gazdaság és a költségvetés stabil maradjon. A költségvetés továbbra is prioritásként kezelni a határvédelmet, a menekültek megsegítését, a családok támogatását és az adócsökkentések megtartását – olvasható a közleményben.

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: