Otthon / Egyéb / Orbán kifőzte, Viktor nyelheti: problémák özönével nézhet szembe az új kormány

Orbán kifőzte, Viktor nyelheti: problémák özönével nézhet szembe az új kormány

Nemhogy kifelé tartanánk a válságból, éppen nyomulunk befelé. Az 5. Orbán-kormánynak eddig soha nem látott nehéz helyzettel kell szembenéznie, és nincs kit okolniuk miatta. Csakis magukat.

Orbán Viktor a választási győzelem érdekében alaposan kiköltekezte magát. Célját elérte, azonban osztogatásra-fosztogatásra épülő, felelőtlen politikájának következményei már most látszanak: elképesztő drágaság, csődbe ment benzinkutak, gyenge forint, elszálló energiaköltségek. Hogy kik szívnak? Nyilván mi, adófizetők.

Nincs, ki eltakarítson a Fidesz előtt: küszöbön az Orbán-csomag

Varga Mihány pénzügyminiszter a választások előtt nem sokkal belengette, hogy nagy bajban a gazdaság és „költségvetési kiigazításokra” lesz szükség. Ez annyit tesz: megszorítás. 1998-ban és 2010-ben is nehéz éveken voltunk túl, de a válságkezelés nagyját már elkezdte a Horn-kormány (Bokros-csomag) és a Bajnai-kormány. Ezúttal viszont az Orbán-kormánynak kell rendet vágnia, és éppen Viktor miatt, sokkal rossz helyzetből indulnak, mint eddig bármikor.

Tövig nyomták a gázt, pedig fékezni kellett volna: az 5. Orbán-kormány kénytelen lesz megszorítani.

A mostani drágulás nagyrészt a koronajárvány-válság hatása, amit Putyin háborúja csak tovább fokoz. Orbánék hatósági áras porhintésének előbb vagy utóbb vége kell, hogy legyen, sőt. Az elszálló energiaárak miatt a rezsicsökkentés költségeit  is rá kell terhelni valakire. Ne legyen kétségeink, a számlát mindkét esetben mi fogjuk állni: vagy az adónkból vagy közvetlenül a pénztárcánkból.

Vegyük ezekhez hozzá az elképesztő mértékű államadósságot, a felpörgött inflációt, az Orbán putyinsimogató politikája miatti értéktelen forintot. Már önmagában a gazdasági problémák feladják a leckét annak a kormánynak, ami eddig sem tudott mit kezdeni a válsággal. Erre jön rá a katasztrofális állapotban lévő egészségügy, a végletekig kizsigerelt tanárok sztrájkolása, a bérektől leszakadó nyugdíjak, a szociális ágazatok kivéreztetése. A lista végtelen.

Orbánéknál sokkal rátermettebbek is belebuktak már egy ilyen helyzetbe, ráadásul az EU-s pénzekre sem számíthatnak. Nem az a kérdés, hogy utoléri-e őket a népharag. Az, hogy mikor?

Forrás: HVG

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: