Otthon / Friss hírek / Még meg sem alakult az új kormány, de máris megindult az osztogatás

Még meg sem alakult az új kormány, de máris megindult az osztogatás

A BrainVisionCenter Tudás- és Kompetencia Központ több mint ötmilliárd, a Molekuláris Ujjlenyomat Vizsgáló Központ másfélmilliárd, az Országos Tudományos Diákköri Tanács két és fél milliárd, Köves Slomó és az EMIH több mint hat és fél milliárd forint közpénzzel lett gazdagabb a választást követő héten.

A választás után néhány nappal a még hivatalban lévő „ügyvezető” kormány biztosította a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget, hogy legalább öt évig biztonságban tudhatják a tulajdonukban álló magánegyetem jövőjét. Közpénzből.

Az intézmény idei keretét máris megemelték csaknem 600 millió forint közpénzzel. A továbbiakban pedig 2023-ban 1 143 300 000, 2024-ben 1 177 599 000, 2025-ben 1 212 927 000, 2026-ban 1 249 315 000, 2027-ben 1 286 794 000 forintot ad a kormány az EMIH tulajdonában lévő Milton Friedman Egyetemnek.

Mint ismert, Köves Slomó vehette át Schmidt Máriától a 2014 óta lakat alatt rozsdásodó Sorsok Háza emlékhelyet is 2019-ben. Nyolc éve Fürjes Balázs kormánybiztos még nettó 5 milliárd forintos árat és 2014-es Holokauszt Emlékévre időzített megnyitót emlegetett az új holokauszt emlékhely és múzeum kapcsán. Köves tavaly nyáron úgy nyilatkozott, hogy az idén már egészen biztosan megnyílik a közpénz milliárdokból létesülő, de a köz elől elzárt láthatatlan kiállítás.

A kormány határozott arról is, hogy 2022–2024-ben legfeljebb(!) 5 200 000 000 forint összegben támogatják BrainVisionCenter Tudás- és Kompetencia Központot is, három éves ütemezés szerint. Egyúttal felhívták az innovációs és technológiai minisztert, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke útján gondoskodjon a támogatás biztosításáról a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2022-es kiadási előirányzata terhére. Azonnali határidővel.

A Molekuláris Ujjlenyomat Vizsgáló Központ (Centre for Molecular Fingerprinting) projekt további másfél milliárdos támogatásának szükségességével kapcsolatos teendőkkel a kormány ugyancsak Palkovics Lászlót bízta meg, azonnali teljesítéssel.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (a továbbiakban: OTDK) kutatói utánpótlás-nevelésben betöltött kiemelkedő szerepére való tekintettel nyerte el a két és fél milliárdnyi közpénztámogatást. Igaz, ők ötéves bontásban, évi 500 millió forintonként juthatnak hozzá az apanázshoz.

Az elmúlt egy hét alatt a szerencsésen futottak közé tartozik a Magyarország versenyképességének növelése, valamint a hazai kutatói utánpótlás és a tudományos életpálya támogatásában jeleskedő Kooperatív Doktori Program Doktori Hallgatói Ösztöndíj is. Ezt a projektet 4 116 640 000 forint összegben támogatják.

Egyetértenek továbbá azzal, hogy az idén és jövőre másfél milliárd forinttal támogatják a Limitless Future – Határtalan Jövő Programot is. (Ez nem azonos a Barbie-babákat gyártó cég tavaly őszi exkluzív, „The future is limitless”, magyarul „A jövő határtalan” elnevezésű táskaszettjével, amivel az alkotók a korlátok lebontását, a befogadást, az önelfogadást és a természetes szépséget ünneplik.)

hirklikk.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: