Otthon / Friss hírek / A Fidesz szerint is csődbe mehet Budapest, mert elmaradt a kormányváltás

A Fidesz szerint is csődbe mehet Budapest, mert elmaradt a kormányváltás

Csődbe mehet attól Budapest, hogy elmaradt a kormányváltás? – címmel közölt cikket a Magyar Nemzet, amelyben Bagdy Gábor volt fideszes főpolgármester-helyettes arról beszél:

a fővárosi költségvetés formálisan megfelel a jogszabályoknak, ugyanakkor politikai szempontból katasztrófa, mivel legalább ötvenmilliárd forint teljesen megalapozatlan bevételt terveztek: harmincmil­liárd forint hitelt akarnak felvenni, továbbá egy húszmilliárdos támogatásra számítottak az új, reményeik szerint baloldali kormánytól, hogy kisegítse Budapestet.

A fideszes politikus szerint a fővárosi vezetés alapvetően a kormányváltásra tett fel mindent, nem igyekezett spórolni, ezért fordulhatott elő, hogy a cégek átszervezésénél az új vezetők javadalmazásánál nem a takarékosság tükröződött.

Mindez egy teljesen új és forradalmi megközelítése annak, hogy miért és kinek a hibájából fog csődbe menni Budapest.

Sajnos nem tudom megígérni, hogy a jövő év második felében ugyanúgy járnak majd a buszok és a villamosok, és azt sem tudom garantálni, hogy a jelenlegivel megegyező színvonalon működnek majd azok a szolgáltatások, amiket a város nyújt a polgárainak, ha ez a kormány marad hatalmon

– jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester tavaly novemberben a Népszava cikke szerint.

Decemberben az önkormányzat 2022-es költségvetési bevételét 297 milliárd forintban, kiadásait 410 milliárd forintban állapították meg. Karácsony Gergely a költségvetésről döntő szavazás előtt elmondott beszédében igen erősen fogalmazott. A főpolgármester szerint az elmúlt 30 évben nem volt példa arra, hogy ilyen költségvetést kelljen elfogadni, annak ellenére sem, hogy korábban is voltak viták a városvezetések és a kormányok közt.

Egy dologban lehet bízni, az inflációban. “Az iparűzési adó kormányzati megfelezése nagy aggodalmat okozott 2021-ben az önkormányzatoknál, de Budapest esetében az infláció megoldotta a problémát. Mivel a helyi iparűzési adó árbevétel-arányos, az iparűzési adóbevétel jelentős részét kitevő nagyvállalati kör gazdasági teljesítménye pedig a vártnál kevesebbet csökkent, ezért a kkv-szektor kisebb hozzájárulása nélkül is tartható volt a tervezett 139 milliárd forintos költségvetési bevétel” – írta korábban az mfor.hu.

444.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: