Otthon / Friss hírek / Elkerülhetetlen a nyugdíjreform a szakértők szerint: magasabb nyugdíjkorhatár és kisebb összegű első nyugdíj jöhet

Elkerülhetetlen a nyugdíjreform a szakértők szerint: magasabb nyugdíjkorhatár és kisebb összegű első nyugdíj jöhet

Alig több, mint 30 év múlva két aktív korú magyarra egy 65 évnél idősebb honfitárs jut majd, ez pedig azt jelenti, hogy az állam nem lesz képes a nyugodt időskor biztosítására – hívták fel rá a figyelmet a money.hu szakértői.

Míg 1990-ben 1000 aktív korú magyarra 200 idős polgár jutott, addig 2022-ben már 303. A tendencia pedig folytatódik, 2030-ban már 2,13 millió magyar lesz 65 éves vagy idősebb. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számítása szerint 2045-ben az eltartottsági ráta (az aktív korúakra jutó idősek aránya) már meghaladja majd a 45 százalékot, 2061-ben pedig 100 aktív, kereső korú magyarra 50, a 65. életévét betöltő idős jut majd.

korfa
Magyarország várható korfája 2061-ben
KSH

A KSH ráadásul még rendkívül optimista is volt: az Magyar Nemzeti Bank 2060-ra az aktív korúak 57 százalékára tette az akkor élő szépkorúak arányát, míg a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének várakozásai alapján az elöregedő magyar társadalomban 2060-ra 100 aktív korú magyarra 67-69 idős jut majd.

A folyamatos járulékcsökkentés miatt ráadásul eleve egyre kevesebb bevétele van a nyugdíjalapnak. A legnagyobb rést a 2022. évi 4 százalékos szocho-csökkentés jelenti, ami a számítások szerint 350 milliárd forinttal csökkentheti a nyugdíjbiztosítási alap bevételeit.

Ebben a helyzetben elkerülhetetlenné vált a nyugdíjreform a szakértők szerint: a nyugdíjkorhatár további emelése, illetve helyettesítési ráta (a nyugdíjba vonuláskor az utolsó kereset alapján megállapított első nyugdíj összege) csökkentése. Ez utóbbit a 2017-es 66 százalékról 2040 után valószínűleg 30 százalék közelébe kell csökkenteni a fenntartható nyugdíjrendszer érdekében.

A szakemberek a fentiek alapján arra figyelmeztetnek, hogy tovább már nem tartható az a vélekedés, hogy a társadalom 75 százaléka az államtól várja a biztos időskor anyagi hátterének a megteremtését – mert erre a jelenlegi szinten nem lesz már képes.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: