Otthon / Egyéb / A vizsgálóbizottság szerint Schadl az előtt is fizetett lakásokért, hogy az önkormányzat neki adta volna azokat

A vizsgálóbizottság szerint Schadl az előtt is fizetett lakásokért, hogy az önkormányzat neki adta volna azokat

Erős a gyanú, hogy sokszor strómanoknak adtak el nagy kedvezménnyel önkormányzati lakásokat – állítja a korábbi városvezetések ingatlanügyeit vizsgáló bizottság.

Összesen 225 millió forintért vásárolt meg Schadl György nyolc erzsébetvárosi lakást az önkormányzattól úgy, hogy azok közül hétre csak ő adott be ajánlatot, ráadásul előbb fizetett, mint hogy az önkormányzati döntés megszületett volna az eladásokról – állítja az a jelentés, amelyet az előző ciklus ingatlanügyeit vizsgáló bizottság készített. A végrehajtói kar azóta letartóztatott vezetőjének lakásügyeit csak látványos esettanulmányként hozta fel a bizottság, de arról írtak, hogy sok más hasonló ügy lehetett. Az anyag, amelyet a Népszava idéz, azt állítja, 2014 és 2018 között az akkor fideszes vezetésű V., VI., VII., VIII. és IX. kerületben 1200-nál is több önkormányzati tulajdonú lakás került magánkézbe jelentős kedvezménnyel, és felveti a gyanút, hogy többször is strómanok vásárolhatták meg azokat.

Ezt a vádat arra alapozza a bizottság, hogy feltűnően sok lakást értékesítettek tovább piaci áron pár hónappal az után, hogy az önkormányzattól kedvezményesen megvásárolták. Erzsébetvárosban például 2015 és 2019 között az önkormányzattól megvett lakások közel felét egy éven belül eladták, de 2017-ben és 2018-ban 27, illetve 30 százalékuk 30 napon belül elkelt a jelentés szerint.

A bizottság úgy látja, hogy a képviselőtestületek többnyire elégtelen, felületes információk alapján döntöttek a lakások értékesítéséről.

A testület most a Fővárosi Közgyűlés elé viszi a jelentését, és arra kéri a főpolgármestert, hogy az Állami Számvevőszéket is vonja be a vizsgálatba. A Fővárosi Kormányhivatal – amelyet Sára Botond, Józsefváros egykori fideszes polgármestere vezet – törvényességi felhívással élt a vizsgálóbizottság munkája ellen, a fideszes képviselők pedig bojkottálták a bizottságot.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: