Otthon / Friss hírek / Alig maradt földgáz a magyar tárolókban

Alig maradt földgáz a magyar tárolókban

A két évvel ezelőtti szint negyede, alig 1,2 milliárd köbméternyi földgáz maradt a hazai gáztárolókban a fűtési szezon után. Bár folyamatos még az orosz földgázellátás, de később még akadhatnak ebből gondok.

Oroszország már tavaly ősszel visszafogta a gázszállítmányokat Európa felé, hivatalosan azért, hogy a saját tárolóikat töltsék fel a hideg tél előtt, de valójában azért, hogy nyomást helyezzen Vlagyimir Putyin elnök az EU-ra, hogy gyorsítsák meg az Északi Áramlat 2. vezeték engedélyeztetését. Az orosz-ukrán háború alatt nem állt meg a tranzit, de erősen ingadozik a leszállított mennyiség, és az Európai Unión belül több tagállam is lobbizik, hogy vessenek ki embargót az orosz energiahordozókra.

Utóbbi lépést a magyar kormány minden fórumon támadja, ami Magyarország szempontjából érthető is, mivel a hazai gázellátás nagyjából 75-90 százaléka származik Oroszországból. Ráadásul 2022-ben a gáztárolókban nem igen maradt tartalék: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss adatai azt mutatják, hogy a fűtési szezon után csak 1,2 milliárd köbméternyi tartalék van a rendszerben.

Az Mfor összesítéséből jól látszik, hogy hasonlóan kevés földgáz utoljára csak 2018-ban maradt a tárolókban áprilisra, akkor 1,5 milliárd köbméteren volt a töltöttség, de 2020-ban ennél majdnem négyszer több, 4,4 milliárd köbméter volt a rendszerben.

Nehéz is lesz feltölteni a tárolókat, mert a földgáz ára már tavaly ősszel kilőtt, majd az ukrajnai háború miatt még tovább emelkedett. A piacokat ugyan megnyugtatta, hogy Oroszország nem zárta el eddig a gázcsapokat, de csak nagyon lassan normalizálódnak az árak, az irányadónak tekintett TTF gáz, amely a háború előtt 15-20 euró között mozgott most 100 euró felett áll (MWh).

Az Európai Unió ráadásul már megköveteli a gáztárolók töltését: az Európai Bizottság arról határozott, hogy javaslatot tesz, az év végére 80, 2023-tól pedig 90 százalékos kötelező uniós gáztartalékot vezetnének be az adott év november 1-jétől. A lépés célja az lenne, hogy a feltöltött európai tározókból ne csak azok az országok tudjanak gázt kivenni, amelyek területén találhatóak, hanem a kisebb kapacitásokkal rendelkező környező államok számára is tartalékot biztosítson.

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: