Otthon / Egyéb / Rekorder a magyar infláció, de a kormány szerint bevált az árstop

Rekorder a magyar infláció, de a kormány szerint bevált az árstop

Csütörtökön közölte a KSH, hogy tavaly 5,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon. Ez a súlyos szám pedig a leggyorsabb ütemű drágulás, amit 2021-ben mértek a statisztikai hivatalok Európában. A magyar kormány szerint ez jó. Siker.

A magyar gazdasághoz fejlettségben egyre jobban felzárkózó és azt előzni készülő Romániában az árak 4,1 százalékkal emelkedtek, míg a magyar gazdasággal egy szinten lévő Portugáliában csak 0,9 százalékos inflációt mértek.

Az európainál jóval magasabb magyar infláció okai összetettek: a magyar pénzromlás már a covid-válság előtt is magas volt nemzetközi összehasonlításban az ultra laza költségvetési és monetáris és jövedelempolitika miatt. Erre a trendre épült rá a koronavírus-válság utáni nyers- és alapanyaghiány inflációs hatása. A hazai árak emelkedését serkentette a hazai bérpolitikai is. Az emelkedő bérköltségeket a termelők, szolgáltatók az árak erőteljesebb emelésével tudták kigazdálkodni.

Vagyis, ha bárki számára kérdés lenne, hogy ki a hibás, Brüsszel, Soros, esetleg a libernyákok, akkor gondoljon arra, hogy egyik se. Az Orbán-kormány a felelős.

Nos, ehhez képest a kormányzati kommunikáció ez:

Szóval, bevált. Az év egészében átlagosan 10,3 százalék lehet az infláció Magyarországon, és ez 2023-ra is csak 6,4 százalékra mérséklődik majd – ez olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden megjelent friss előrejelzésében.

Tehát, bevált. Tökmindegy, hogy az emberek mit érzékelnek a boltokban. Bevált, és kész. Pont.

 

zsurpubi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: