Otthon / Friss hírek / Magyar nyelv és irodalom írásbelivel indul az idei érettségi szezon

Magyar nyelv és irodalom írásbelivel indul az idei érettségi szezon

Középszinten 70 944-en, emelt szinten pedig 2209-en vizsgáznak ma délelőtt.

Magyar nyelv és irodalom vizsgával veszi kezdetét a 2022-es érettségi megmérettetés, a tavalyihoz képest lényegesen lazább körülmények közepette, már ami a járványügyi intézkedéseket illeti. Ezúttal sem a maszkviselés nem kötelező és a vizsgatermekben sem szabnak létszámkorlátot, ugyanakkor előfordulhat, hogy ettől az iránytól egyes intézmények eltérnek majd.

Maga a vizsga két feladatlapból áll majd, lesz egy, ami szövegértési és szövegalkotási feladatokat tartalmaz (ennek megoldására 90 perc áll majd rendelkezésre), az elemzések terjedelmi követelménye egyenként olyan 120-200 szó körül alakul majd.  A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése. A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Emelt szinten egyetlen feladatlapot kell megoldani, amin tetszés szerinti sorrendben lehet végighaladni. Lesz szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor, illetve lesznek szövegalkotási feladatok is, valamint egy műértelmező és egy reflektáló szöveget is meg kell írniuk a vizsgázóknak.

(Eduline, MTI)

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: