Otthon / Egyéb / Élelmiszeralapanyag-hiány: speciális szabályok lépnek életbe
Budapest, 2011. június 24. Vásárló sétál egy szupermarket üdítőitalokat árusító során. Döntött a kormány a népegészségügyi termékadóról, közismert nevén a hamburgeradóról, amelyet szeptembertől vethetnek ki az egészségtelen élelmiszerekre. Ha a parlament megszavazza, szeptember 1-jétől adót kell fizetni azon élelmiszerek után, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségtelen, így a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek, italok után. Az illusztráció 2011. június 23-án készült, Budapesten. MTI Fotó: Mohai Balázs

Élelmiszeralapanyag-hiány: speciális szabályok lépnek életbe

Így pótolhatják a hiánycikké váló alapanyagokat más összetevőkkel a gyártók eredeti csomagolásukban. Megjelent a hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében az országos főállatorvos új határozata.

A speciális szabály lehetővé teszi az élelmiszerek jelölésén szereplő összetevők helyettesítését, és az így előállított termékek akár eredeti csomagolóanyagukban való forgalomba hozatalát – írta a Portfolio. Ez különösen a napraforgóolaj esetében jelenthet majd segítséget a gyártóknak – hangzott el egy mai sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban.

A rendkívüli intézkedést az indokolja, hogy az orosz-ukrán háború Európa-szerte zavart okot az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve a jelek szerint jelentős áremelkedést hoz bizonyos alapanyagoknál. Számos előállító a gyártás folyamatos fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében kénytelen más, hasonló összetevővel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésen feltüntetett alapanyagokat.

atádhir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: