Otthon / Friss hírek / Tartani akarják a veszélyhelyzetet, ehhez benyújtották az alaptörvény 10. módosítását

Tartani akarják a veszélyhelyzetet, ehhez benyújtották az alaptörvény 10. módosítását

Benyújtottam az Országgyűlésnek az Alaptörvény 10. módosítását – közölte kedd délutáni Facebook-posztjában Varga Judit. Az igazságügyi miniszter azt írta, az orosz-ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett és megváltoztatta az európai gazdasági kilátásokat is, ezen kihívások kezeléséhez és kivédéséhez pedig hazánknak biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

A háború elől menekülőket ellátjuk, a gazdasági károkat minimalizáljuk, a magyar családokat pedig meg fogjuk védeni – közölte a miniszter.

Kormányzati szereplők már korábban jelezték, hogy az alaptörvény tervezett módosításával a kormány a veszélyhelyzet körét szeretné kibővíteni két új esettel, a humanitárius katasztrófával és a szomszédos országban zajló háborús konfliktussal.

A járványhelyzet miatt bevezetett veszélyhelyzet ugyanis május 31-én megszűnik, de mivel a szomszédban zajló háború miatt is fontos, hogy az országnak „cselekvőképes kormánya legyen”, kezdeményezik a veszélyhelyzet tényállásának kiegészítését a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével.

Magyarul a kormány a koronavírus-járvány enyhülése után az orosz-ukrán háborúra hivatkozva terjeszti ki rendkívüli felhatalmazását.

Remélhetőleg nem kell majd élni ezzel az eszközzel, de meg kell teremteni a lehetőségét – jelezte korábban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: