Otthon / Friss hírek / Hamarosan újrakezdődhetnek a kilakoltatások, az utcajogászok hosszú ügyfélfogadással készülnek

Hamarosan újrakezdődhetnek a kilakoltatások, az utcajogászok hosszú ügyfélfogadással készülnek

Két éve korlátozott időszakokban lehetett csak kilakoltatásokat végrehajtani, ennek várhatóan június közepén vége szakad. Az Utcajogász Egyesület maratoni ügyfélszolgálatot tart a rászorulóknak a Rákóczi téren pénteken.

Június közepén várhatóan újrakezdődnek a kilakoltatások, amelyek száma valószínűleg emelkedni fog, miután 2020, a koronavírus-járvány kitörése óta pár hónap kivételével nem lehetett ilyeneket végrehajtani – figyelmeztet az Utcajogász Egyesület. Az ilyen esetekre ingyenes jogi tanácsadást nyújtó civil szervezet ezért május 6-án maratoni ügyfélfogadást tart a Rákóczi téren.

Az egyesület 16 önkéntes jogász aznap délután kettőtől este nyolcig várja a jogi segítségre szoruló hajléktalanokat, illetve azokat, akiknek lakhatása bizonytalanná vált, de a kilakoltatási ügyek mellett adóssággal (végrehajtási eljárással), szabálysértéssel kapcsolatos vagy más jogi kérdéssel is fel lehet őket keresni.

Az Utcajogász Egyesület emlékeztetett, hogy a járvány miatt ők sem tudtak az elmúlt két évben ilyen hosszú ügyfélfogadást szervezni, utoljára 2019-ben volt rá alkalom, akkor 43 embernek segítettek.

A rászorulóknak 2010 óta ingyenes jogi tanácsadást nyújtó szervezet összesítése szerint a kilakoltatások száma 2016 és 2020 között minden évben meghaladta a 3000-et. Június közepén azonban a veszélyhelyzet megszűnésével várhatóan több tízezer embert is fenyegethet a kilakoltatás veszélye azzal, hogy elkezdik végrehajtani a járványidőszakban feltorlódott kilakoltatási végzéseket.

Az egyesület jelezte, hogy ugyan ők a lehető legtöbb érintett embernek igyekeznek segíteni, ám az igazi megoldáshoz

átgondolt lakáspolitikára és szociális bérlakások építésére volna szükség.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: