Otthon / Egyéb / A méhek 20 százaléka elpusztult Magyarországon

A méhek 20 százaléka elpusztult Magyarországon

Az 1,2 millió méhcsalád 20 százaléka elpusztult, további 20 százaléka pedig legyengült a mostani télen – mondta az Inforádiónak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Bross Péter szerint a csapadékhiányos tél kedvezőtlenül érintette a méhlegelőket. Bár az április – a hűvös, szeles nappalai miatt – rossznak volt mondható, ha most beköszöntene a jó idő, az a következő két hétben ideális termést is eredményezhetne – tette hozzá.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke azt is közölte, hogy a mintegy 20 ezer hazai méhész körülbelül 1,2 millió méhcsaládot telelt be, amiből közel 20 százalék elpusztult, egy másik 20 százalék pedig legyengült, tehát durván 6-700 ezer méhcsalád várja a mézelési szezont.

Mint fogalmazott, a gyengülésnek több oka lehet, de elsősorban vagy a méhész szakmai hiányosságról, vagy valamilyen negatív környezeti hatásról van szó, gondolva például a permetezés miatti mérgezésre – a nagyüzemi csemegekukorica és napraforgók esetében.

“Bár az elpusztult méhcsaládszámot év közben a méhészek visszaállítják, ez pluszmunkával és anyagi kiadással jár”

– szögezte le Bross Péter.

A Jobbik politikusa, Bencze János szerint az óriási pusztulás oka valóban az éghajlatváltozás és az emberi tevékenység is.

“Világszerte komoly károkat okoz a rengeteg vegyszerhasználat a méhpopulációban. Éppen ezért komoly vizsgálatok zajlanak annak érdekében, hogy ezt a tendenciát megállítsuk.”

Bencze János szerint a magyar méhészeket ért károkat az államnak kéne kompenzálnia.

“A magyar méhésztársadalomnak szüksége lenne arra, hogy a megporzási munkát megbecsüljék anyagilag is, mert hosszú távon ez jelenti a méhészszakma megmaradását.”

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: