Otthon / Egyéb / Nem csökken továbbra sem a költségvetés hiánya

Nem csökken továbbra sem a költségvetés hiánya

A központi alrendszer április végéig 2635,6 milliárd forintos hiánnyal zárt a legújabb adatközlés szerint. Idén 4,9 százalékos hiánnyal számol a gazdasági kormányzat, majd a következő években folyamatos mérséklődésre.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint 4,3 százalékos gazdasági növekedés, a GDP 76,1 százalékára javuló államadósság és 4,9%-os költségvetési hiány várható az idei évre – közölte a tárca.

A központi alrendszer április végéig 2635,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2669,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 52,8 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 18,7 milliárd forintos hiányt értek el.

A hazai kiadások kapcsán kiemelhető, hogy a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést. Nyugellátásokra 1679,6 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 709,1 milliárd forintot fizetett ki a kormány április végéig.

Legutóbb, az április 8-án közölt előzetes adatok szerint a központi alrendszer hiánya 2309,4 milliárd forint volt március végére szemben a tavaly ilyenkori 1144,1 milliárddal. Ezen belül a központi költségvetés 2331,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 39,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 17,2 milliárd forintos hiányt értek el. Az első három havi deficit az idei évre előirányzott 3152,7 milliárd forintos hiánycél 72 százalékának felel meg.

A kormány legújabb, az Európai Uniónak benyújtott konvergencia programja szerint 2022-ben 4,3 százalékos, 2023-ban 4,1 százalékos növekedést jelez, míg a következő négy évben a bővülés mindvégig meghaladhatja a 4 százalékot. A program emellett az egyensúlyi mutatók tartós javítását irányozza elő: 2026-ig a hiány mértéke a GDP 1 százalékára, míg az államadósság 63,1 százalékra csökkenhet. A dokumentum szerint bár a koronavírus-járvány egyre kevésbé jelent növekedési kockázatot, az orosz-ukrán háború elhúzódása több oldalról is kedvezőtlenül hat a gazdaságra, amely növeli az előrejelzések bizonytalanságát.

A 2021-es tervhez mérten a tavalyi látványos kilábalás jócskán meghaladta a tervet, idén viszont 4,3 százalékra kellett módosítani a korábbi 5,2 százalékos növekedési célt. A program értelmében 2023-tól nincs érdemi eltérés a tavaly megfogalmazott növekedési számokban.

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Gyöngyösi Bayernek: “A nyilas-kommunistákat nem nálam kell keresni, hanem saját magánál, kezdve a nagyapjával”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke kemény hangú nyílt levélben válaszolt Bayer Zsoltnak, a Fidesz 5-ös …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: