Otthon / Friss hírek / Szijjártó: Magyarország nem szavazza meg az Oroszországgal szembeni szankciós javaslatot

Szijjártó: Magyarország nem szavazza meg az Oroszországgal szembeni szankciós javaslatot

A külügyminiszter szerint az Európai Bizottság felrúgta azt a megegyezést, hogy csakis olyan lépéseket tehet az EU, amelyek figyelembe veszik az egyes tagállamok eltérő energiaellátási szerkezetét.

Magyarország nem szavazza meg az Európai Bizottság kezdeményezését az Oroszország elleni szankciókról, mert az az országnak problémát jelent, és a megoldásra nem tartalmaz javaslatot – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a parlamentben. Szijjártó elmondta, Magyarország támogatta az eddigi öt brüsszeli szankciós csomagot, de

jelezte, hogy vörös vonal Magyarország energiaellátási biztonságának garantálása.

Az energiaellátáshoz kellenek kőolaj- ás gázforrások, valamint vezetékek, amelyek idehozzák azt. Hozzátette: az ország földrajzi elhelyezkedése, a szállítási útvonalak, valamint az olaj- és gázmezők elhelyezkedése, elérhetősége határozza meg Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Közölte: minden ország energiaellátási szerkezete más és az uniós állam- és kormányfők megállapodtak, hogy csakis olyan lépéseket tehet az EU, amelyek figyelembe veszik az egyes tagállamok eltérő energiaellátási szerkezetét. Ezt az egységet rúgta fel most az Európai Bizottság javaslata az olajembargó – fűzte hozzá.

Ezt követően megismételte Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában elhangzottakat, hogy a mostani brüsszeli javaslat felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával, lerombolná Magyarország biztos lábakon álló energiaellátását, elfogadása esetén a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolaj beszerzése lehetetlenné válna. Magyarországra csak csővezetéken jöhet kőolaj és a szükséges mennyiség csaknem kétharmada Oroszországból érkezik – magyarázta.

A miniszter szerint a brüsszeli csomag elfogadása 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajárat hozna, több száz millió forint kiadást jelentene a finomítóátállás, ami legalább 5 évig tartana (erről korábban a hvg.hu-nak úgy nyilatkoztak szakértők, hogy barokkos túlzás), és az utána vásárolt olaj drágább lenne, mint most.

Több napja tárgyal az EU 27 tagállamának a képviselője a unió hatodik szankciós csomagjáról, amelynek része, hogy fél éven belül megtiltanák a nyersolaj vásárlását Oroszországból, illetve a finomított olaj beszerzését jövő januártól. Az orosz energiahordozóktól erősen függő Szlovákia és Magyarország a legújabb tervek szerint 2024-ig kapott volna felmentést a szabályozás alól, de utóbbit nem győzte meg az engedmény.

Magyarország és Szlovákia mellett Csehország, Bulgária és Görögország is jelezte fenntartásait, de ezek közül a legnagyobb ellenállást a szankciók ezen pontjával szemben a magyar kormány tanúsítja.

Az Eurológus korábban azt írta, hogy a hétvégén sikerült előrelépni azzal kapcsolatban, hogy az orosz energiát kiváltani nem képes országokat a többi tagállam, illetve az EU hogyan segítse ki, és ez esélyt kínál a megoldásra.

 

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: