Otthon / Friss hírek / Vége lesz a járvány miatti állami támogatások osztogatásának

Vége lesz a járvány miatti állami támogatások osztogatásának

Az Európai Bizottság fokozatosan megszüntetni a koronavírus-járvány hozott állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keretet, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy orvosolják a járvány okozta súlyos gazdasági zavart.

Az Európai Bizottság közleménye szerint megszünteti a 2020. március 19-én elfogadott és legutóbb 2021. november 18-án módosított, a Covid-járvány kapcsán hozott állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keretet, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy orvosolják a járvány okozta súlyos gazdasági zavart.

Nem hosszabbodik meg az ideiglenes keret időtartama, amelynek vége a keret legtöbb eszközére vonatkozóan 2022. június 30. A jelenlegi fokozatos megszüntetési és átállási terv nem változik, így a tagállamok a tavaly novemberben bejelentetteknek megfelelően 2022. december 31-ig, illetve 2023. december 31-ig továbbra is benyújthatnak konkrét beruházás- és fizetőképesség-támogatási intézkedéseket.

A megszüntetés indoka a korlátozások enyhítésével javuló gazdasági helyzet. A beruházás- és fizetőképesség-támogatási intézkedések viszont 2022. december 31-ig, illetve 2023. december 31-ig maradnak érvényben, a jelenlegi szabályokban előírtaknak megfelelően. “Ez a két eszköz valóban nagyon fontos a gazdaság beindításához és a magánberuházások bevonásához a gyorsabb, környezetbarátabb és digitálisabb helyreállítás érdekében, ezért a többi intézkedésnél hosszabb ideig kell a tagállamok rendelkezésére állniuk” – közölte Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök.

“A keret lehetővé tette a tagállamok számára, hogy gyors, célzott és arányos támogatást nyújtsanak a rászoruló vállalkozásoknak. A Bizottság a mai napig több mint 1300 határozatot fogadott el a koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben, közel 950 nemzeti intézkedést hagyott jóvá, amelyek becsült összege meghaladja a 3000 milliárd eurót” – Margrethe Vestager.

 

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: