Otthon / Friss hírek / A lengyeleknél működik a nulla százalékos áfa, a magyar kormány itthon mégsem hajlandó lépni az ügyben

A lengyeleknél működik a nulla százalékos áfa, a magyar kormány itthon mégsem hajlandó lépni az ügyben

A lengyel kormányra sokszor fontos szövetségesként hivatkozó Orbán-kormány éppen a lakosság életét jelentősen megkönnyítő áfacsökkentés tekintetében tűnik úgy, hogy nem hajlandó követni a példát, ehelyett hatósági árakkal próbálja megállítani az elszabadult inflációt. 

A  közösségi oldalára feltöltött videójában Jakab Péter, a Jobbik elnöke arra szólította fel a magyar kormányt, hogy a lengyel mintának megfelelően teljesen engedje el az alapvető élelmiszerek áfáját, ebben a helyzetben ne nyerészkedjenek tovább a magyarokon. Számításai szerint az intézkedés nagyjából 180 milliárd forintba kerülne, vagyis az áfa elengedésével ennyit lehetne otthagyni a magyar emberek pénztárcájában.

Lengyelországban februártól nullára csökkentették az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját a második inflációellenes csomag keretében. A csomag havi nagyjából 100 zlotyval (7,9 ezer forint) csökkenti a háztartások kiadásait, ezen belül az élelmiszerekre 45 zlotyval (3,5 ezer forint) kevesebbet költhetnek a családok.

Az élelmiszer áfájának csökkentése 7 millárd zloty (550 milliárd forint) bevételkiesést jelent az állami költségvetés számára, az összes tervezett áfacsökkentés pedig 15-20 milliárd zlotyval (1,2 ezermilliárd – 1,6 ezermilliárd forint) terhelheti meg az idei büdzsét, azonban a lengyel kormány ezt az árat is vállalta azért, hogy ezt a válságos időszakot segítsen átvészelni a lakosságnak. Az “inflációellenes pajzsnak” nevezett intézkedéscsomag a lengyel kormány számításai szerint több mint 3 százalékponttal csökkentheti az inflációt az országban.

Az élelmiszerek mellett ráadásul a lengyel kormány nyolc százalékra csökkentette az üzemanyagok áfáját is, valamint öt százalékra a távfűtését. Emellett július végéig meghosszabbították a már január elejétől érvényes intézkedést, amellyel 23 százalékról 5 százalékra csökkentették az áram áfáját.

A Jobbik már régóta követeli az áfa csökkentését, Jakab Péter, Dudás Róbert, Potocskáné Kőrösi Anita és Z. Kárpát Dániel még az előző Országgyűlés idején határozati javaslatban kezdeményezték, hogy az Orbán-kormány kezdjen tárgyalásokat az Európai Bizottsággal az üzemanyagok áfájának és az azt terhelő jövedéki adó csökkentéséről, a javaslatot azonban a fideszesek leszavazták az Országgyűlés Gazdasági Bizottságában. Dudás Róbert egy újabb áfacsökkentési javaslat leszavazása után sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy azonnali áfacsökkentésre van szükség, máskülönben nagyon súlyos problémák lehetnek az országban, amelyeket látszatintézkedésekkel nem lehet kezelni.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: