Otthon / Egyéb / Néhány hete maradt annak, aki falusi csokot szeretne felvenni

Néhány hete maradt annak, aki falusi csokot szeretne felvenni

Június végével megszűnik a kistelepüléseken elérhető, magasabb összegű családi otthonteremtési kedvezmény, illetve az áfa-kedvezmények egyik típusa is. Összefoglaltuk, mire és hogyan lehet még igénybe venni a hamarosan véget érő kedvezményeket.

Mindössze másfél hónap van hátra a preferált kistelepüléseken, tanyán vagy birtokközponton igénybe vehető falusi csok program befejezéséig. Június 30. után ugyanis a jelenleg hatályos jogszabály alapján már nem lehet igénybe venni ezt a támogatási formát. Aki szeretne élni a lehetőséggel, annak érdemes sietnie, az igénylés ugyanis több hétig is elhúzódhat.

A falusi csok legnagyobb előnye, hogy használt ingatlanra ugyanakkora összeget lehet igénybe venni, mintha a hagyományos csokkal vásárolnánk vagy építenénk új lakást, vagyis

  • egy gyermek után 600 ezer forintot,
  • két gyermek után 2,6 millió forintot,
  • három gyermek után pedig 10 millió forintot.

A legfontosabb különbség a két támogatási forma között a pénz felhasználhatósága. A hagyományos csoknál a teljes összeget fel lehet használni az ingatlan megvásárlására, a falusi csoknál azonban csak a támogatás fele fordítható a vételárra. Az összeg fennmaradó részét az ingatlan bővítésére, korszerűsítésére kell fordítani.

A támogatás már meglévő ingatlanokra is felvehető, ebben az esetben viszont a támogatási összeg felét lehet elkölteni korszerűsítésre. Vagyis

  • egy gyermek után 300 ezer forintot,
  • két gyermek után 1,3 millió forintot,
  • három gyermek után pedig 5 millió forintot.

A sima csok továbbra is marad, de az nem mindenre jó

A preferált kistelepüléseken a falusi csok megszűnése után is lehet majd állami támogatást igénybe venni, van azonban egy fontos különbség. Ha már meglévő, használt ingatlan fejlesztéséhez vesszük igénybe a hagyományos csokot, akkor azt nem lehet korszerűsítésre felhasználni, csak bővítésre, és ezért az alacsonyabb támogatási összeg vehető fel, kivéve, ha tetőtér-beépítéssel egy teljesen új lakóingatlant alakítunk ki. Ha felújítani, korszerűsíteni szeretnénk, akkor az otthonfelújítási támogatást célszerű választani, ez idén december 31-ig pályázható meg.

Június 30. után az alábbi összeget lehet igénybe venni használt, preferált kistelepülésen lévő ingatlan megvásárlására, bővítésére:

  • egy gyermek után 600 ezer forintot,
  • két gyermek után 1,43 millió forintot,
  • három gyermek után 2,2 millió forintot.
  • négy gyermek után 2,75 millió forintot.

Az egyik áfa-kedvezmény is megszűnik június 30-án

A falusi csok mellett a szintén a preferált kistelepülésekhez kapcsolódó kedvezmény is megszűnik június végével. A 27 százalékos általános forgalmi adóra (áfa) nyújtott támogatás a 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számlák alapján bővítés, korszerűsítés esetén 2022. június 30-ig vehető igénybe. A támogatás összege legfeljebb ötmillió forint, melyet az építési költség számláinak vagy az építési telek vételárának az áfa tartalma alapján lehet visszaigényelni.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: